Akvabik – aerobik u vodi

Akvabik je naziv za skup aerobih vežbi koje se izvode u vodi. Odličan je način za gubljenje kilograma, jer je voda gušća sredina od vazduha, i pruža drugačiji otpor prilikom izvođenja pokreta.

Koje su prednosti akvabika?

Vežbanjem u vodi, smanjuje se masa tela, a samim tim i naša muskulatura je angažovana na drugi način prilikom izvođenja vežbi. Upravo iz razloga što telo bukvalno pluta u vodi, smanuje se opterećenje zglobova, pa se ovaj vid treninga posebno preporučuje starijim osobama ili onima koji se oporavljaju od neke povrede. Takođe, jako je efikasan i kod osoba sa povećanom telesnom mason, upravo iz prethodno navedenog razloga smanjenja opterećenja zglobova. Kretanje kroz vodu pruža otpor sa svih strana, što zahteva angažovanje svih grrupa mišića i razvija mišićnu ravnotežu.

Ovaj vid treninga ima brojne prednosti. Osim što su mogućnosti povrede svedene na minimum, voda deluje opuštajuće na organizam, te vas vrlo brzo oslobađa negativne energije. Kao i tokom svakog vežbanja, telo se znoji i eliminišu se štetne materije iz organizma. To je veoma bitno kod eliminisanja celulita, jer vodena sredina svojim otporom bukvano razbija masne ćelije. Takođe, ovaj vid vežbanja posebno pogoduje osobama sklonim alergijama i respiratornim infekcijama, jer se prilikom izvođena vežbi ne podiže prašina.

Poslednjih godina ovaj način vežbanja dobija na popularnosti, ali je kod nas i dalje slabo zastupljen, prvensteno zbog nedostatka zatvorenih bazena. Ipak, ukoliko ste u prilici da posetite neki od bazena ili kada ste na moru, aerobik možete vežbati i sami. Dajemo vam predlog za nekoliko veoma efikasnih vežbi (za svaku vežbu je broj ponavljanja i serija proizvoljan):

1. Za noge – možete radite jednu varijantu iskoraka. Početni položaj je prirodan, stopala malo šira od kukova, ruke pored tela. Lagano pravimo iskorak desnom nogom unazad, dok levu ruku povlačimo napred i savijamo levo koleno. Vraćamo se u početni položaj i promenimo stranu. Bitno je da se noga koja je iza ne savija u kolenu. Druga efikasna vežba je podizanje kolena . početni položaj je kao u prethodnoj vežbi, sa stopalima rastavljenim u širini kukova. Podižite naizmenično levo, pa desno koleno ispred tela, kao da trčite ali se u tom položaju zadržite par sekundi. Ovu vežbu možete izvoditi i sa ispruženim nogama. Tada se povećava otpor i time je ova vežba intenzivnija. Navedene vežbe aktiviraju sve grupe nožnih mišića.

Akvabik - aerobik u vodi2

2. Za stomak – priđite do ivice bazena i okrenite se leđima. Ruke su naslonjene na ivicu bazena, a kičmeni stub je oslonjen na zid. Noge ispružite ispred sebe i radite makazice gore-dole i u stranu. Za donje trbušnjake možete raditi podizanje ispravljenih nogu od dna do površine. Noge su sve vreme skupljene.

3. Za zadnjicu – licem se okrenite ka zidu bazena i uhvatite se za ivicu. Ruke su savijene u laktovima. Istovremeno, obe noge pomerajte u stranu koliko možete, ali trudite se da ne dodirujete dno. Ova vežba je idealna za eliminaciju celulita. Nakon par sporih ponavljanja, u jednom dahu uradite pet brzih pokreta, i tao nekoliko puta.

U zavisnosti od toga u kakvoj ste kondiciji i kakve efekte želite postići, birate tempo vežbanja i dubinu vode, od dubine do struke, do one kada vam samo glava viri iz vode, i koja daje najbolje rezultate jer je celo teo podvrgnuto otporu vodene sredine. Bitno je da ne zaboravite na pravilno disanje kako bi se što manje umarali, jer je ovaj vid vežbanja ipak naporniji od običnog aerobika. Ukoliko se bojite vode, možete vežbati blizu ivice bazena.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljivih tekstova: