Bujna kosa

Bujna kosa je veoma čest i može se reći vekovima unazad prisutan sinonim za lepu kosu, posebno kada je reč o ženskoj kosi koja je jedan od simbola ženske lepote.

Kako imati bujnu kosu?

Postoji nekoliko načina da imate bujnu i raskošnu kosu.
Za prvi način da to ostvarite, nisu vam dovoljni nikakvi preduslovi niti trud već je dovoljno samo da je priroda bila na vašoj strani i da ste jednostavno rođeni sa takvom kosom.

Ako su vam preduslovi i trud da bi ste bujnu kosu imali, ipak potrebni, onda poslušajte nekoliko saveta i smernica prema načinima da to ostvarite.

Zdravom ishranom do bujne kose

Izbor namirnica koje unosite u svoj organizam, ima veliki uticaj na bujnost kose. Vitaminska ishrana, posebno namirnice bogate vitaminima i proteinima koji se nalaze u prirodnom sastavu kose, a to su vitamini A,B,D i E i proteini cink i kalcijum, utiču na bujnost kose. Dok slaba i avitaminizirana ishrana mogu ugroziti bujnost kose.

Negom do bujne kose

Redovnom i adekvatnom negom kose, takođe podstičete i poboljšavate bujnost kose. Adekvatna i redovna nega, podrazumeva redovno skraćivanje kose, upotrebu kvalitetnih sredstava za higijenu i oblikovanje kose i praktikovanje povremenih stavljanja maski na kosu. Kada su u pitanju maske za kosu, za bujnost je najdelotvornija maska od ricinusovog ulja, koju jednom nedeljno treba naneti na kosu i ostaviti da deluje pola sata do sat vremena pre pranja. Ricinus pospešuje rast kose i gustinu, što u zbiru podrazumeva bujnost kose.

Bujna kosa2

Redovno češljanje

Redovnim češljanjem kose, sa nje uklanjate suve vlasi i odumrle krajeve i time sprečavate nepotrebno oduzimanje hranljivih sastojaka koji su neophodni za rast i opstanak zdravih i elastičnih vlasi kose.

Što je više zdravih i elastičnih vlasi, to će i vaša kosa biti bujnija i raskošnija.

Neredovnim češljanjem, na kosi se zadržavaju odumrli krajevi i suve vlasi, koje kao takve nisu sposobne da dalje rastu, a istovremeno oduzimaju vitalnost zdravoj kosi i sprečavaju njenu bujnost i rast.

Neprijatelji bujne kose

Pored nedovoljno zdrave ishrane, loše nege i neredovnog češljanja, neprijatelji bujne kose su i preparati koji daju efekat smanjenog volumena. Upotrebom takvih aparata, kosa izgleda slepljeno i nedovoljno bujno, čak i onda kada ustvari to jeste.

O svemu ovome treba na vreme voditi računa da ne bi došlo do opadanja kose i velikih problema. U takvim ekstremnim slučajevima može biti potreban estetski tretman koji se zove transplantacija kose.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljivih tekstova: