Citrus dijeta

Kada je reč o citrus dijeti, ono što se prvo može zaključiti i što je glavna činjenica koja se vezuje za ovu dijetu, jeste da je zasnovana na svakodnevnoj konzumaciji citrusnog voća, odnosno konkretno pomorandze. Iz ovog razloga, citrus dijeta se drugačije naziva i pomorandza dijeta.

Ova dijeta, pokazala se kao izuzetno efikasna, a pritom, spada i u kategoriju zdravih dijeta, jer ne podrazumeva rigorozno izgladnjivanje organizma i ujedno, zahvaljujući bogatom vitaminskom sastavu pomorandze i drugih namirnica koje su uključene u citrus dijetu, organizam je tokom čitavog perioda sprovođenja dijete, potkrepljen sastojcima i materijama neophodnim za zdravo i normalno funkcionisanje.

Koliko citrus dijeta traje?

Citrus dijeta ili pomorandza dijeta, traje ukupno 15 dana i na kraju tog perioda daje svoje maksimalne rezultate. U okviru 15 dana trajanja dijete, postoje određeni petodnevni ciklusi dijete, odnosno, jedan isti petodnevni ciklus dijete, koji podrazumeva određeni režim ishrane, ponavlja se na identično isti način tri puta i tako ukupno trajanje dijete iznosi 15 dana.

Šta je važno kod citrus dijete?

Kod ove dijete, važno je da se u potpunosti pridržavate predviđenih preporučenih obroka i da od te preporuke ne odstupate. To znači, da namirnice koje su uključene u koncept dijete ne preskačete i da ih unosite odnosno konzumirate isključivo u okviru obroka, kako je to konceptom dijete predviđeno. Pritom, tokom trajanja ove dijete, ne smete nikako piti alkoholna pića, a namirnice koje su pored pomorandze navedene i uključene u okviru dijete, možete konzumirati sveže ili termički obrađene, tople ili hladne, sasvim je svejedno.

Citrus dijeta2

Koncept petodnevnog ciklusa citrus dijete:

Prvi dan dijete:

Doručak: jedna sveža pomorandza, jedno parče dvopeka i šolja čaja ili kafe po želji, ali bez šećera.
Ručak: jedna sveža pomorandza, jedno kuvano jaje, 250g kisele pavlake.
Večera: dva sveža paradajza ili dva dl soka od paradajza, dva kuvana jajeta i jedan krastavac sa što manje soli.

Drugi dan dijete:

Doručak: isti kao prvog dana.
Ručak: jedna sveža pomorandza, jedno kuvano jaje, 250 g kisele pavlake, dva parčeta dvopeka.
Večera: jedna pljeskavica od mlevene junetine, jedan sveži paradajz, jedna sveža pomorandza, jedno parče dvopeka i šolja čaja ili kafe po želji, ali bez šećera.

Treći dan dijete:

Doručak: isti kao prvog dana
Ručak: jedna sveža pomorandza, jedno kuvano jaje, 250 g kisele pavlake, dva manja krastavca, šolja čaja ili kafe po želji, ali bez šećera.
Večera: jedna pljeskavica od mlevene junetine, jedna sveža pomorandza, jedno parče dvopeka i šolja čaja ili kafe po želji, ali bez šećera.

Citrus dijeta3

Četvrti dan dijete:

Doručak: isti kao prvog dana.
Ručak: 100 do 150 g kravljeg sira, jedan sveži paradajz ili 1 dl soka od paradajza, jedno parče dvopeka.
Večera: jedna pljeskavica od mlevene junetine, dva sveža paradajza ili 2 dl soka od paradajza, jedna jabuka i jedno parče dvopeka.

Peti dan dijete:

Doručak: Isto kao prvog dana.
Ručak: 200 grama kuvanog pilećeg ili goveđeg mesa ili 200 g pečene ribe, jedan svež paradajz ili dl soka od paradajza, jedno parče dvopeka.
Večera: pola kilograma mešavine kuvanog povrća ( šargarepa, krompir i grašak ), jedno kuvano jaje, i jedan svež paradajz ili 1dl soka od paradajza.

Nakon isteka petodnevnog ciklusa dijete, ovaj redosled i koncept obroka ponoviti još dva puta u trajanju od po pet dana. A nakon završetka celokupne petnaestodnevne dijete, jednom nedeljno ponavljati i praktikovati jedan dijetalni dan, koji može podrazumevati bilo koji dan iz pet oblikovanih jelovnika citrus dijete.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljivih tekstova: