Grčevi u nogama

Grčevi u nogama, mogu u velikoj meri umanjiti kvalitet vaših dnevnih aktivnosti i izložiti vas trpljenju neretko veoma intezivnog bola, koji se javlja iznenada, nepredvidivo je njegovo trajanje i može vam onesposobiti trenutne pokrete, što je posebno opasno ukoliko se nalazite recimo u svom vozilu i vozite.

Šta uzrokuje grčeve u nogama?

Postoji nekoliko faktora koji uzrokuju grčeve u nogama. To može biti predugo zadržavanje u jednom položaju, usled čega dolazi do poremećaja cirkulacije u nogama. Poremećaj cirkulacije, direktno uzrokuje grčenje.

Zatim, grčeve u nogama može uzrokovati i neudobna obuća, pogotovo ona koja je sa visokim potpeticama ili anatomski neprilagođenim đonovima. Prekomeran fizički napor kome ste izložili svoje noge, ili nedostatak magnezijuma.

Međutim, pored ovih, krajnje bezazlenim i bezopasnim uzrocima nastanka grčeva, grčeve mogu uzrokovati i bolesti vena, kao što su proširene vene ili vene sa trombovima.

Kako sprečiti pojavu grčeva u nogama?

Za početak, nosite udobnu i anatomski prilagođenu obuću. Izbegavajte visoke potpetice, pogotovo ako vaše obaveze nalažu da dugo i neprekidno morate biti obuveni.

Ne izlažite se predugom stajanju u mestu, niti predugom sedenju u jednom položaju, pogotovo, ako taj položaj podrazumeva zgrčenu poziciju nogu, koja zaustavlja i remeti cirkulaciju.

Šetajte i upražnjavajte umerenu fizičku aktivnost svakodnevno. Šetnja i umerena fizička aktivnost regulišu cirkulaciju i uspostavljaju normalan protok krvi i kiseonika kroz mišiće.

Grčevi u nogama

Pijte napitke bogate magnezijum ili direktno konzumirajte tablete magnezijuma. Takođe, pijte svakodnevno dovoljno tečnosti.

Odmarajte i držite noge u ravnom ispravljenom položaju, tako da se cirkulacija u njima normalizuje.

Izmasirajte svoje listove i stopala, osim u slučaju kada su uzrok grčeva problemi sa venama i bolesti vena, pogotovo ako su praćeni trombovima. U tom slučaju, masaža obolele regije ne sme da se masira, jer bi to moglo izazvati mnogo ozbiljnije zdravstvene probleme, nego što je to problem nastajanja grčeva.

Ako imate probleme sa venama koji uzrokuju grčeve, javite se svom lekaru, a on će vam u skladu sa ishodom pregleda, posavetovati šta da preduzmete.

Ukoliko ste dugo i prekomerno stajali, odmarajte tako što ćete noge podići i nasloniti na zid, tako da se krv iz njih spusti i proteče.

Masažom stopala protiv grčeva

Masažom stopala, postići ćete normalan i zdrav protok krvi u celim nogama i ujedno ćete relaksirati ceo organizam, tako da ćete prepoloviti šansu za pojavom grčeva.

Stopala izmasirajte uz pomoć kotrljajućeg masažera za stopala ili kotrljanjem bilo kog valjkastog predmeta.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljivih tekstova: