Hrana bogata cinkom

Cink je jedan od brojnih minerala, čija je zastupljenost neophodna u svakodnevnoj ishrani.

Prisustvo ovog minerala, ima ogroman učinak i značaj za očuvanje i balans mnogih životnih funkcija kao što su proces rasta u periodu puberteta, zdravlje kose, kože i noktiju tokom celokupnog života i drugo, a njegov nedostatak se direktno odražava kroz mnoge nedostatke i zdravstvene smetnje, kao što su poremećaji koncentracije, nervna napetost, sklonost anksioznosti, opšta osetljivost, ispucalost i perutavost kože, listanje noktiju i slično.

Cink je izuzetno bitan u periodu trudnoće i dojenja, a tokom celog života on deluje na organizam kao snažan antioksidans.

Kako kroz namirnice uneti cink u organizam?

Kako bi unos cinka u organizam bio dovoljan, potrebno je svakodnevno, konzumirati namirnice koje ga sadrže. Važnost svakodnevnog konzumiranja ovakvih namirnica, ogleda se u tome što je cink mineral koji se ne skladišti u organizmu, već se njegova prerada i upotreba unutar organizma dešava odmah.

Zato, obratite pažnju na to koje namirnice u svom prirodnom sastavu sadrže cink:

Ostrige, sadrže čak 80 mg cinka na 100 g mase.
Svinjska i teleća dzigerica, sadrži 9 mg cinka na 100 g mase.
Konjsko meso, sadrži 6 mg cinka na 100 g mase.
Žumance, sadrži 4 mg cinka na 100 g mase.
Riba, sadrži 1,5 mg do 3mg cinka na 100 g mase.
Osim u gore navedenim namirnicama u kojima je cink najzastupljeniji, ovaj mineral zastupljen je i u mahunastom povrću, semenkama lana, susamu, orasima i integralnim žitaricama.

Hrana bogata cinkom2

Šta može smanjiti nivo cinka u organizmu?

Bez obzira na redovan i dovoljan unos namirnica koje sadrže cink, ponekad, može se dogoditi da ga za potrebe vašeg organizma ipak nema dovoljno. To se dešava u sledećim situacijama: ukoliko dugotrajno koristite terapiju koja podrazumeva gvožđe ili bakar, ukoliko konzumirate alkohol u prekomernoj količini, ukoliko imate problema sa opekotinama, dijarejom i drugo.
U tom slučaju, povećajte unos namirnica koje sadrže ovaj mineral.

Dnevne potrebe organizma za cinkom:

Deca od jedne do dvanaest godina: od 8 do 14 mg.
Deca od dvanaest godina i odrasli: od 11 do 14 mg.
Trudnice: 16 mg.
Dojilje: 23 mg.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljivih tekstova: