Hrana bogata proteinima

Proteini doslovno predstavljaju skup esencijalnih elemenata koji su neophodni za razvoj i funkciju ćelija, kao i za normalan tok svih životnih funkcija koje se stvaraju i razvijaju unutar organizma.

Proteini, nakon što se unesu u organizam, utiču na formiranje mišićnog tkiva, na građu ćelija, ali i na mnoštvo drugih funkcija.
U osnovi, razlikuju se proteini koji su životinjskog i proteini koji su biljnog porekla, a bez obzira na poreklo, neophodno ih je svakodnevno unositi u organizam i to bi bilo najbolje što intezivnijim i različitijim kombinovanjem namirnica koje ih sadrže.

Namirnice biljnog porekla koje sadrže proteine

Namirnice biljnog porekla koje sadrže proteine su: soja i sojini proizvodi, orasi, semenke bundeve, semenke suncokreta i ostale vrste semenki, žitarice i proizvodi od žitarica, pasulj, sve vrste mahunastog povrća, banane i orasi.

Namirnice životinjskog porekla koje sadrže proteine

Namirnice životinjskog porekla koje sadrže proteine su: sve vrste mesa, mleko i svi mlečni proizvodi, jaja i riba.

Posebna važnost svakodnevnog konzumiranja namirnica koje sadrže proteine

Posebna važnost svakodnevnog konzumiranja namirnica koje sadrže proteine, ogleda se u činjenici da organizam bilo kog živog organizma, pa tako ni ljudski organizam, nema mogućnost skladištenja proteina koji su mu neophodni za svakodnevno iskorišćenje i preradu u shrhu obavljanja životnih funkcija i održavanje nivoa mišićnog tkiva.

Hrana bogata proteinima2

Dakle, ukoliko želite da konstantno imate dovoljno mišićne mase i da sve vaše životne funkcije funkcionišu besprekorno, nikako nemojte zaboraviti na svakodnevni unos proteina.

U protivnom, nedostatak proteina u organizmu, odražava se gubitkom mišićne mase i smanjenjem, pa i potpunim odumiranjem životnih funkcija.

Koliko je proteina dnevno potrebno ljudskom organizmu?

Potreba zdrave odrasle osobe za proteinima, svakodnevno iznosi 0,9 grama po kilogramu težine. U situacijama i periodima koji podrazumevaju posebna stanja organizma, kao što su period trudnoće, period dojenja, prisustvo bolesti u organizmu i tokom sličnih perioda, potreba organizma za proteinima raste, ali se sa povratkom organizma u prvobitno stanje i potreba za proteinima vraća na staro.

Da li se može prekoračiti mera dnevnog unosa proteina?

Mera dnevnog unosa proteina može se prekoračiti, jedino ako u obzir uzmemo odstupanje od predviđenih optimalnih potreba organizma. Međutim, čak i proteini koji se unesu u organizam, a izlaze iz tog okvira optimalne preporuke, ne mogu se apsolutno ni na koji način odraziti loše na organizam.

Prema tome, što se tiče svakodnevnog unosa proteina u organizam, možete biti potpuno rasterećeni i brinuti jedino o tome, da taj unos ne svedete ispod mere potreba vašeg organizma.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljivih tekstova: