Imuni sistem

Ljudski organizam je svakodnevno suočen sa raznim izazovima jer se nalazi u okruženju gde obitavaju razni ekosistemi. Gotovo svakodnevno je izložen ,,napadima’’ miliona virusa i bakterija i zbog toga mu je priroda podarila gotovo savršen odbrambeni mehanizam u vidu imunog sistema. Savršen u smislu da se od nekih infekcija odbrani, a da mi to nismo ni osetili.

Uloga imunog sistema

Imunitet je ustvari temelj odbrane ljudskog organizma od spoljnih činilaca koji bi mogli narušiti ravnotežu u njemu ugroziti naše zdravlje. On se aktivira svaki put kad naš organizam napadnu antitela ili organizmi iz spoljašnost. Ti činioci, koji su najčešće neki mikroorganizmi ili čestice zagađenja, se nazivaju antigenima. Njihovih vrsta ima na milione, a naš imuni sistem je sposoban da prepozna svaku od njih i da reaguje na pravi način u cilju zaštite organizma.

Veoma bitna činjenica je i da nakon napada nekog antigena, imuni sistem je sposoban da ,,upamti’’ te strane materije i da ih ubuduće razlikuje od onih koje se prirodno nalaze u organizmu.

Takođe, nisu samo antigeni iz spoljašnjeg okruženja opasnost po organizam. To mogu biti i njegove sopstvene ćelije koje pod uticajem toksina iz tih antigena, iako oni sami više nisu u organizmu, mogu da mutiraju i razviju se u kancerogene ćelije koje napadaju iznutra.

Urođeni i stečeni imunitet

Postoje dve komponente imunog sistema i to su urođeni i stečeni imunitet. Urođeni, ili nespecifični imunitet je prva linija odbrane organizma i on reaguje na isti način prema svakom spoljnjem nadražaju. To je imunitet koji stičemo samim rođenjem i koji postoi pre bilo kakvog kontakta sa uzročnicima bolesti.

Imuni sistem2

Najbitniji delovi urođenog imuniteta su površinski epiteli koji oblažu organizam, a to su koža i sluzokoža. Koža je prirodni omotač tela i mali broj mikroorganizama može proći kroz nju jer se njen površinski sloj stalno obnavlja i pod uticajem stalne izloženosti spoljnim faktorima, njena struktura postaje nepovoljno okruženje za razvoj antigena. Ćelije sluzokože, s druge strane, luče supstance koje uništavaju bakterije, kao npr. suze, pljuvačka, želudačna kiselina… slluzokože svih organa u telu naseljavaju različite kolonije bakterija koje sprečavaju prodor patogenih bakterija i virusa iz spoljašnosti i koje stalno stimulišu rad imunog sistema, za šta su prvenstveno odgovorna bela krvna zrnca, odnosno leukociti.

Stečeni imunitet se razvija u toku života, pri kontaktu sa nekim uzročnicima bolesti. Potrebno je vreme da bi se on na pravi način razvio i dobio svoju pravu funkciju. Limfociti su ćelije organizma koje najvećim delom učestvuju u izgradnji stečenog odnosno nespecifičnog imuniteta, i dele se na ćelije koje vode poreklo iz timusa, tj.grudne žlezde ili koštane srži.

Poremećaji imunog sistema

Kao i svaki sistem organa u telu, tako je i imuni sistem podložan oboljenjima i poremećajima. Najčešće su to neke vrste autoimunih oboljenja ili razne alergijske reakcije. Za ove bolesti je specifično to da nastaju kao posledica gubitka sposobnosti imuiteta da toleriše sopstvene antigene, odnosno tad organizam sam napada sopstvene ćelije, za šta najčešće postoje genetske predispozicije.

Za razliku od njih, alergije su promenjeno , preosetljivo stanje imuniteta na neke materije i supstance iz okruženja, tj.alergene. ova sklonost ka alergijama je takođe genetski uzrokovana.

Kada imuni sistem počne da slabi mogu se javiti razne bolesti, glavobolje i depresija.

Najbolje što možemo učiniti za naš imunitet je redovna prevencija bolesti, pravilna ishrana, redovna fizička aktivnost, ali i redovan unos probiotika. Probiotici su ,,prijateljske bakterije’’ koje deluju na ,,domaće bakterije’’, poboljšavajući njihova odbrambena svojstva i na taj način imaju veoma povoljan uticaj na zdravlje.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljivih tekstova: