Ispucale usne

Osim što mogu predstavljati nimalo dopadljiv detalj na vašem licu, ispucale usne mogu biti i posledica određenih disbalansa u organizmu ali i zdravstvenih komplikacija unutar njega.

U zavisnosti od uzroka ispucalosti usana, treba pristupiti i njihovom izlečenju, odnosno tretmanu nege i obnavljanja.

Koje vrste disbalansa u organizmu utiču na ispucalost usana?

Na prvom mestu, na pojavu ovog problema može uticati nedovoljan unos tečnosti u organizam i samim tim nedovoljan nivo hidriranosti organizma, a zatim i nedovoljan nivo vitamina, posebno vitamina B12.

Koje vrste zdravstvenih komplikacija mogu usloviti ispucalost usana?

Ispucalost usana, može se javiti kao prateća pojava kod krajnje bezazlenih zdravstvenih smetnji, kao što su prehlada i povišena telesna temperatura, ali takođe, one mogu biti i posledica ozbiljnijih zdravstvenih problema,kao što su anemija i dijabetes, kod kojih je jedan od simptoma ispucalost usana, ali ovaj problem ne mora odmah ukazivati na to. Ukoliko je to slučaj, onda je ispucalost usana praćena i brojnim drugim simptomima, koji su individualni u zavisnosti od vrste i stadijuma zdravstvenog poremećaja.

Šta još može uticati na ispucalost usana?

Pored navedenih razloga, ispucalost usana mogu izazvati i različiti trenutni faktori, kao što su osetljivost usana na određenu vrstu hrane, pića, ili čak preparata za ulepšavanje ili negu sa kojim su došle u kontakt. Zatim, hladnoća i preterano jak vetar ili nervoza usled koje ste sami izgrickali kožu usana takođe uzrokuju njihovu ispucalost.

Ispucale usne2

Kako regenerisati ispucalu kožu usana?

Prvo, počnite redovno da koristite neki od brojnih preparata namenjenih za negu ispucalih usana.

Zatim, sistemom eliminacije, pokušajte da dijagnostikujete uzrok ispucalosti i u skladu sa njim i lečite usne.

Dakle, pijte više tečnosti, najmanje 8 čaša vode na dan, plus unosite i druge vrste tečnosti. Ukoliko je uzrok ispucalosti dehidracija, usne će se kroz par dana regenerisati.

Ukoliko to ne pomogne, pojačajte unos vitamina u organizam, posebno vitamina B12. Ovaj vitamin, zastupljen je u žitaricama, u dinji, mahunastom povrću, ali i u vitaminskim dodacima ishrani koji se konzumiraju uglavnom u vidu tableta.

Prateći sistem eliminacije mogućih uzroka, ukoliko do tada ništa ne promeni izgled vaših usana, na kraju, proverite i krvnu sliku, proverite zdravstveno stanje kompletnog organizma i neminovno ćete pronaći uzrok ispucalosti usana. Ipak, napominjemo, to je najčešće neki od krajnje bezazlenih i veoma lako rešivih faktora uticaja, kao što su vetar, hladnoća i gore navedeni uzroci.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljivih tekstova: