Jesenje emocije na terasi

Čim neki od nas osete jesen u vazduhu potrče do prvog vrtnog centra i kupe novo jesenje cveće za terase kako bi i na taj način upotpunili osećaj koji se širi vazduhom. U nadi da će biti još dosta toplih i prijatnih dana pred nama mnoge majke i bake krenu sa sređivanjem i menjanjem kolora i izgleda terasa. Kako se menjaju godišnja doba tako i cveće za terase menja svoj izgled i svoje potrebe. Neko cveće će u ovom periodu godine tražiti više, a neko manje pažnje, a nekim biljkama je ovo period kada od njih ostane samo seme za sledeće proleće ili leto.

Jesenje cveće za terase i uređenje

Kada je u pitanju jesenje cveće za terase i ako ste se pitali šta da posadite u tom periodu, reći ćemo vam da većina cvećara preporučuje lepu Katu ili Daliju kao dve jesenje vrste koje mogu da podnesu promenu vremena i kojima ne smeta to što ranije pada mrak. Za ova dva cveta je bitno da je zemlja dobro drenirana i da u toku dana ima dovoljno svetlosti. Ovo cveće za terase ne zahteva veliku brigu i pažnju pa stoga ne treba ni često da se zaliva, a s obzirom da spada u grupu jesenjeg cveća vaša terasa će sa ovim izborom biti lepa i šarena i tokom jesenjih dana. Pored pomenutih biljaka odlično cveće za terase su petunije i muškatle, ukoliko se povede briga o njima i u jesen će procvetati i ukrasiti vašu terasu. Petunije, i one viseće zahtevaju malo veću brigu jer im treba malo više vode tako da se preporučuje da ih posadite u dublje sudove za cveće. Muškatle, kao najzastupljenije cveće za terase možete posejati i u proleće i u jesen, ali ako ih posejete u proleće veće su šanse da će cvetati i tokom jeseni. Kod muškatli je takođe bitno da redovno sklanjate sasušene listove i ostavljate dovoljno prostora za nove cvetove i dotok sunčeve svetlosti, njima je potrebna i blaga noć jer je za uzgoj istih najidealnija temperatura od 10 do 27 stepeni.

Kako i gde kupiti cveće za terase

U poslednjih nekoliko godina otvoreno je nekoliko vrtnih centara u kojima možete da kupite već procvetano i formirano cveće za terase. Ukoliko ipak želite da vašu oazu stvorite sami potrebno je da kupite na vreme seme za željenu biljku i u pravo vreme da je posejete. Bitno je da se konsultujete sa cvećarima i prodavcima cveća u koju posudu i na koji način se gaji i seje određena biljka. Cveće za terase uvek treba da se seje u lakše i one posude koje sa količinom peska i zemlje neće previše opteretiti vašu terasu, ali isto tako da možete u periodu niskih temperatura da podignete i sklonite te posude na primerenije i mesto na kojem će vaše cveće za terase preživeti. U radnjama u kojima se prodaje plastika naći ćete izuzetan izbor saksija i posuda za cveće koje ste namenili da posete i gajite na vašoj terasi. Zemlja koju ćete koristiti za cveće za terase neka pored kupovne bude pomešana sa zemljom koju ćete nabaviti preko prijatelja ili sami na ivici neke šume.

Ako ste se već upustili u avanturu uređenja vaše terase neka to bude vaš novi hobi u kome ćete se posvetiti maksimalno, isto onoliko koliko ćete uživati i biti ponosni na svoj rezultat.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljivih tekstova: