Jogurt dijeta

U moru dijeta koje danas možete naći po časopisima ili internetu, ne postoji ona koja je idealno zdrava i koja vam garantuje željene rezultate. Reč ,,dijeta’’ uglavnom podrazumeva redukciju nezdrave hrane, koju svi volimo, i povećan unos zdrave hrane koja nije preterano ukusna. Srrećom, jedna od onih dijeta koja će odgovarati svima je jogurt dijeta, jer je sam jogurt namirnica koju retko ko ne voli.

Zašto je dobar jogurt?

Jogurt sadrži probiotike, korisne bakterije koje žive u našem digestivnom traktu i koje ga štite od mikroorganizama koji mogu izazvati crevne infekcije. Postoje mnoge vrste jogurta koje sadrže posebne sojeve probiotskih bakterija koje regulišu varenje i ojačavaju imuni sistem. Ako patite od određenog zdravstvenog problema, kao što su nadimanje ili zatvor, a nemate problema sa viškom kilograma, takođe vredi pokušati neku od ovih dijeta, kako bi regulisali crevnu floru.

Jogurt je prepun vitamina, Samo jedna porcija je značajan izvor kalijuma, fosfora, joda , cinka i vitamina B5, odnosno pantotenske kiseline. Jogurt takođe sadrži i vitamin B12, koji podstiču razvoj krvnih zrnaca i pomaže pravilnom funkcionisanju nervnog sistema. Ovaj vitamin se uglavnom nalazi u namirnicama životinjskog porekla, pa je zato veoma bitno da vegeterijanci konzumiraju jogurt kako bi nadoknadili njegov nedostatak.

Benefiti jogurt dijete

Jogurt dijeta se bazira na već navedenim probiotičkim svojstvima jogurta, koji za posledicu imaju bolju probavu i eliminaciju toksina iz organizma, što dovodi do mršavljenja. Postoji više varijanti ove dijete i mi ćemo vam predložiti jednu u kojoj se kombinuju svakodnevne namirnice, uz redukciju hleba, slatkiša i gaziranih pića. Naravno, ukoliko vam neka namirnica ne odgovara, uvek se možete konsultovati sa nutricionistom i napraviti dijetu po meri.

Jogurt dijeta2

* Peporučeni dnevni unos je dva litra jogurta. Ova verzija traje tri dana, s tim što se može ponavljati nakon sedam dana koliko puta želite. Koriste se pristupačne, svakodnevne namirnice u smanjenoj količini. Od začina se preporučuju samo so i biber, eventualno isceđeni limun.

* Za doručak možete konzumirati dva decilitra voćnog ili običnog nemasnog jogurta sa pahuljicama. Odličan izbor može biti i salata od krastavaca, ili slata verzija sa jabukama, cimetom i vanilom. Podrazumeva se da u sve to umešate jogurt.

* Za ručak konzumirajte povrće, na primer, prodinstajte ga na maslinovom ulju i na kraju pomešajte sa pirinčom. Drugi dan možete jesti piletinu ili ćuretinu sa prilogom od povrća. Za desert obavezno pojedite voćni jogurt, koji ste sami pravili, a umesto šećera ga zasladite medom i cimetom.

* Večera neka sadrži neko posno meso, kao na primer šunku ili pileća prsa i nemasni jogurt. Ili možete malo testenine pomešati sa barenim jajetom i paprikom, i začiniti jogurtom.

* Ukoliko želite da navedenu dijetu primenjujete duži period, posavetujte sa sa lekarom ili nutricionistom.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljivih tekstova: