Kako brzo potamneti

Kako se bliži leto, sve veći broj devojaka želi da na brz način dobije preplanuli ten kako bi spremne dočekale izlaganje suncu.

Najčešće se okreću posetama solarijumu, ne obazirući se na njegovu štetnost. Iako je efektan i daje brze rezultate, ipak izbegavajte preterano česte odlaske, kako bi sprečili nastajanje mladeža ili preteran starenje kože. Postoje i zdraviji načini za dobijanje željenog tena.

Pravilna ishrana

Obratite pažnju na ishranu. Već sa pojavom prvih jačih jačih sunčevih zraka, možete početi sa sunčanjem, naravno ukoliko temperature to dozvoljavaju. Glavni faktor koji pomaže tamnjenju kože je sastojak beta karoten, koji ima veću koncentraciju u organizmu leti. Beta karoten je vrsta antioksidanta koji u organizmu stvara pigment melanin, koji je odgovoran za obojenost kože.

Na delovima tela koji su izloženiji suncu, koncentracija melanina je veća, pa je proces pigmentacije brži i koža pre tamni. Idealna hrana za vašu kožu su šargarepa, paradajz, spanać, kelj, krompir, dinja… Kada jedete više porcija ovih svežih proizvoda, vaša koža se ,,zagreva’’ stvarajući postepeno prirodnu preplanulost i dobru osnovu za brže tamnjenje prilikom direktnog izlaganja suncu.

Kreme za samopotamnjivanje

Osim već pomenutog solarijuma, kreme za samotamnjenje su dobar i najmanje štetan način za dobijanje željene preplanulosti. Pre korišćenja ovih preparata, poželjno je uraditi temeljan piling kože kako bi se uklonio površinski sloj umrtvljenih ćelija i došlo do zdrave površine. Kada se uklone mrtve ćelije, krema će se naneti ravnomernije i neće biti neujednačenosti tena. Nije ni svaka nijansa preplanulosti ista, i jedna boja ne odgovara svakome.

Ukoliko lako pocrnite, i dobijate bronzanu boju, koristite kreme sa jačim nijansama braon i bakarne boje. Ako sporo crnite i prvenstveno gorite na suncu, dobar izbor za vas su blago nijansirane kreme sa primesom ružičaste nijanse, koje vam neće dati izveštačen izgled.

Kako brzo potamneti2

Air brush tehnika

Poslednjih godina je aktuelna tehnika air brush potamnjivanja tena. To je tehnika prskanja tela hladnom bojom u spreju koja bi trebalo da traje od 7 do 10 dana, ali je efekat individualan. Uglavnom se boja vrlo brzo spere, a ukoliko pre ovog tretmana nije rađen piling, boja se skida neravnomerno i to može biti neprijatno jer će vam koža delovati prljavo.

Ceo postupak nanošenja boje traje 15-20 minuta, nakon čega sledi sušenje od još desetak minuta. Kada je postupak gotov, par sati nakon toga morate izbegavati dodir sa vodom. Kada se napokon istuširate, na kožu obavezno nanesite mleko za telo. Ako je leto i koža je direktno izložena suncu, koristite kremu sa zaštitnim faktorom jer će tako boja duže trajati.

Ako se i pored svih zdrvstvenih saveta na kraju ipak odlučite za solarijum, dobro je poslušati par saveta:

– Obavezno skinite svu šminku pre ulaska u solarijum. Takođe, skinite nakit i sat.

– Pre ulaska u solarijum ne koristiti dezodoranse, parfeme i sprejeve za telo.

– Nanesite kremu sa zaštitnim faktorom na izložene delove tela.

– Nikad ne izlažite grudi i oči direktno UV zracima. Koristite zaštitne naočare i prekrijte bradavice.

– Poželjno je piling tela raditi makar jednom nedeljno.

– Ne tuširati se neposredno pre ulaska u solarijum, jer hemikalije iz sapuna i gelova isušuju kožu kojoj je za vreme izlaganja UV zracima potrebna hidriranost i elastičnost.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljivih tekstova: