Kako da izaberete trpezarijski sto po vašoj meri i smestite ga na najbolje mesto

Nakon dnevne sobe, kuhinja i trpezarija, barem za one koji kuvaju i obeduju u kući, predstavlju drugi centralni deo doma. Trpezarijski sto je mesto na kom se dešava „magija”, bilo da tu degustirate nova jela koja ste naučili da spremite u doba karantina, ili okupljate prijatelje.

Mnogo je toga što treba uzeti u obzir prilikom kupovine trpezarijskog stola, pa će biti potrebno uložiti malo vremena u istraživanje i pronalaženje trpezarijskog stola po meri. Stolovi su  uglavnom investicija u koju, u zavisnosti od budžeta, planirate da uložiti malo veći novac i ne planirate da ga menjate neko vreme. Zbog toga prilikom izbora i kupovine trpezarijskog stola treba obratiti pažnju na nekoliko stvari.

U zavisnosti od oblika, veličine prostorije i izgleda koji želite da dobijete birate i oblik i veličinu stola za vašu trpezariju.

Pravougaoni trpezarijski stolovi

Su najčešći izbor za velike porodice ili za ljude koji okupljaju prijatelje.

Prednost ovakvih stolova je ujedno i mana, a to je što imaju dosta prostora za sedenje i hranu, ali u isto vreme zauzimaju i dosta prostora u prostoriji, pa se zato pre preporučuju za prostrane domove, u kojima nećete štedeti prostor za ovog “gospodara” nad stolovima.

Kvadratni trpezarijski stolovi

Ovo je najčešći izbor ljudi sa dva-tri člana domaćinstva. Ovakavi stolovi su skladni, udobni i dovoljni za obedovanje ili rad, štede prostor i mogu lako da se smeste u bilo koji deo trpezarije.

Mana je manjak prostora za goste, jer uz najveće napore, a da ne bude neprijatno, za sto može da se smesti šest osoba, pa tako, ako imate veći broj gostiju najverovatnije ćete ili vi kao domaćin ili drugi dosti morati da sačekate red.

Okrugli trpezarijski stolovi

Su praktični za manje prostore, mogu se smestiti na razna mesta i tako dati šarmantan izgled vašem domu. Za ovim stolom može biti dovoljno mesta kao i za kvadratnim.

Prednost je što za ovim stolom hrana najčešće ne mora da se dodaje,kao za većim stolovima,već je na manje-više jednakoj udaljenosti od svih koji sede za stolom. Prednost je i što su gosti otvoreniji jedni prema drugima, jer mogu lakše da se gledaju i komuniciraju. Oblik ovog stola ipak može da bude i njegova mana kada treba da se skloni sa strane kada se manje upotrebljava.

Ovalni trpezarijski stolovi

Odaju utisak elegancije i daju poseban šmek prostoru. Ovakav sto se najčešće ne smešta u uglove prostorija, već je, kao i pravougaoni, namenjen za veće i ekskluzivnije  prostorije.

Njegove prednosti su kombinacija prednosti pravougaonog i okruglog stola. Oblik omogućava da su svi lakše dostuni jedni drugima, a veličina ostavlja prostor za razne đakonije. Ovaj sto može da se koristi i kao švetski sto za posluživanje.

Izbor stola umnogome određuje i material od kog je sto biti napravljen i koji će se uklopiti u vaš stambeni prostor, pa tako, kupci najčešće biraju-

Drveni sto

Paleta proizvoda u ovom segment je veoma široka, pa tako možete birati sto od najrazličitijih vrsta drveta, različite teksture, završne obrade i boje. Ovi stolovi su preporučljivi jer su napravljeni od prirodnog materijala, te u nepoliranom i nelakiranom stanju imaju antibakterijsko dejstvo.

Oni su relativno laki za održavanje. U zavisnosti od završnog sloja mogu se lako prebrisati i najčešće je gotovo nemoguće da po njima ostaju fleke. Veoma su izdržljivi i u zavisnosti od kvaliteta mogu vas služiti ceo život.

Mermerni stolovi

Ukoliko želite da vaša trpezarija ostavi utisak i impresionira goste, to ćete svakako postići mermernim stolom. Ovakav sto uneće u vaš dom dozu elegancije i učiniti ga posebnim.

Izuzetno je lepog izgleda i spade u  red ekskluzivnog nameštaja. Veoma su laki za održavanje, lako se uklapaju i predstavljaju investiciju za ceo život. Ovakvi stolovi namenjeni su većim i elegantnijim prostorima, kako bi njihova veličanstvenost došla do izražaja, što ne znači da se mermerni sto manjih dimenzija ne bi dobro uklopio i u manje prostore. Kombinacija mermera i metalne plastificirane konstrukcije je jedna od najpopularnijih opcija, koja predstavlja sklad lepote i trajnosti.

Možete birati da vaš sto bude napravljen od mermera, granita, kvarca ili oniks u kombinaciji sa metalnim, inoks ili mesinganim postoljem.

Stakleni stolovi

Ovakvi stolovi izgledaju moderno i lako se uklapaju u svaki prostor. Može se kombinovati sa drvenim postoljem ili postoljem od metala i inoksa.

Veoma se lako održava, ali je i sklon grebanju i lomljenju, pa sa ovakvim stolom treba biti prilično oprezan.

Stolovi od iverice i drugih pločastih materijala

Ovi stolovi namenjeni su onima koji ne bi mnogo novca da ulože i kojima nije mnogo bitno da li će sto biti kvalitetan.Podsećaju na drvene stolove, ali imaju znatno nižu cenu, te se na osnovu toga moženaslutiti i da su lošijeg kvaliteta, ipak veoma su lako uklopivi, jer postoji najrazličitiji dijapazon materijala i dezena i izgledaju moderno.

Lako se održavaju, ali se isto tako mogu lako nabubriti, ako vlaga uđe u dublje slojeve i često se dešava i da se iskrzaju na ivicima.

Plastični stolovi

Spadaju u red najjeftinijih stolova. Kao što znamo, plastika se veoma teško uništava, pa je isti slučaj i sa ovim stolovima. Ipak mana je što ovakvi stolovi vremenom imaju  tendenciju “žućenja”, lako ga ošteti toplota, ogrebotine se jasno vide i teško ih je popraviti, ali novac koji za njih treba izdvojiti nije veliki, pa se lako možete kupitinovi, ukoliko na starom dođe do oštećenja.

Stolovi se lako održavaju i lako se sklapaju. Namenjeni su za manje prostore i manje porodice, kao i za one kojima trpezarija nije toliko bitan deo doma i koji ne bi da ulože mnogo. Mogu se naći u različitim bojama i dezenima.

Stolove dalje treba birati u zavisnosti od toga koliki prostor posedujete i na a koju poziciju želite da ga smestite. Tako ćete praktično odrediti i koju veličinu treba izabrati. Ako posedujete veliki prostor i ako želite da sto predstavlja glavni komad u prostoriji treba ga smestiti u centralni deo trpezarije.

Praktične forme stola treba birati  za manje kvadrature, pa tako sto koji će, na primer, biti deo dnevnog boravka možete smestiti i uza zid, i pomerati ili sklapati i rasklapati u zavisnosti od potrebe  Ako živite sami ili sa partnerom, imate manji stan i mesto za ručavanje je ostavljeno u kuhinji trpezarijski sto možete smestiti blizu prozora, što će dati romantičan duh vašem prostoru.

Sto se, gotovo neodvojivo kupuje uz trpezarijske stolice, pa tako treba voditi računa da se sto uklapa uz stolice, odnosno obrnuto.

Iako je danas sloboda u dizajnu enterijera veoma široka, lako se uklapaju potpuni kontasti, pod parolom futurizma i nove modernosti, postoje ipak modeli stolova koji prosto ne idu sa određenim stolicama, pa tako, sigurno, plastične stolice nećete uklopiti u elegantan mermerni sto, već ćete radije izabrati elegantne stoliste od tapacirunga ili pliša.

Sto treba birati i prema tome koja će mu biti namena. Da li će on služiti samo za obedovanje ili će pak služiti i kao deo radnog prostora na kom će stajati papiri i laptop ili će tu deca svakodnevno raditi domaće zadatke. Da li će se upotrebljavati svakodnevno više puta ili samo povremeno.

Tako su manji stolovi od drveta ili pločćastih materijala praktičniji za svakodnevnu upotrebu od masivnih stolova koji imaju ulogu da zasene goste.

Ipak ni jedno pravili od navedenih ovog nije “slepo pravilo” i ne mora da važi po svaku cenu. Stolove najpre treba birati prema sopstvenom osećaju i afinitetima, ali ako vam stil i uklapanje oblika i boja nije jača strana, dobro je posavetovati se sa dizajnerom enterijera, prijateljima ili potražiti inspiraciju na nekoj od društvenih mreža.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljivih tekstova: