Kako imati bele zube

Belina zuba, direktno se vezuje za njihov blistav sjaj i vizuelno dopadljiv utisak koji svakim svojim osmehom ostavljate.

Mera u kojoj su vaši zubi beli, donekle zavisi i od njihove prirodne boje, odnosno nijanse, ali pored toga, uslovljena je i određenim navikama, kao i higijenom kojom zube održavate.

Šta ugrožava prirodnu belinu zuba?

Prvo što treba znati kada se postavi ovo pitanje, jeste da su najveći neprijatelji belini zuba zubni kamenac i promene koje nastaju kao posledica vaših loših navika kao što je recimo konzumiranje cigareta ili promene u vidu naslaga hrane i pića.

Zbog toga, da bi ste sačuvali prirodnu belinu zuba, redovno i pravilno održavajte njihovu higijenu, eliminišite ili bar smanjite meru konzumiranja cigareta i redovno sprečavajte formiranje naslaga hrane i pića, ali posvetite pažnju redovnom uklanjanjue zubnog kamenca.

Šta predstavlja redovnu i pravilnu higijenu zuba?

Redovnu i pravilnu higijenu zuba, podrazumeva navika da svaki svoj dan odpočnete i završite pranjem zuba. Takođe, zube treba prati i posle obroka, posebno ukoliko ste konzumirali namirnice koje pojačano ugrožavaju belinu zuba. Takve namirnice, uglavnom su slatkiši, zatim određene vrste voća, kao što su grožđe, ili kupine, borovnice, ribizle i slično, ali i određene vrste napitaka, kao što su kafa, gazirani sokovi i vino.

Svakog jutra i večeri, kao i posle unosa ovakvih namirnica, zube perite temeljno i detaljno, trudeći se da ne propustite nijednu jedinu tačku na njima. Perite ih sa spoljne i unutrašnje strane i pokretima koje ste kod zubara naučili još kao deca, dakle gornje zube perite pokretima četkice u smeru kako pada kiša, a donje u smeru kako trava raste.

Kako imati bele zube3

Pritom, za poseban efekat beljenja, koristite kaladont sa pojačanim dejstvom i učinkom izbeljivanja. Takve vrste kaladonta dostupne su danas u širokom asortimanu i ponudama na tržištu.

Kako dodatno izbeliti zube?

Ukoliko vam je i pored redovne i pravilne higijene zuba ipak potrebno dodatno izbeljivanje, možete se opredeliti za neki od dodatnih načina izbeljivanja zuba.

Prvi način je izbeljivanje bikarbonom sodom, a drugi način je izbeljivanje limunom.

Izbeljivanje zuba bikarbonom sodom

Ovaj vid izbeljivanja, preporučujemo da ne izvodite svakodnevno, već najčešće jednom tokom nedelje. Razlog tome, jeste što bi prečesta upotreba bikarbone sode mogla da ošteti zubnu gleđ.

Dakle, prilikom izbeljivanja zuba na ovaj način, određenu količinu, okvirno oko pola kesice sode bikarbone nanesite na četkicu i blagim pokretima, bez suviše pritiskanja nekoliko minuta utrljavajte na zube. Potom zube dobro isperite vodom.

Kao zamena za bikarbonu sodu, može vam poslužiti i kuhinjska so, ali u tom slučaju, budite znatno obazriviji i sa manje inteziteta pritiskajte četkicu uz zube, jer je kuhinjska so oštra i povećava mogućnost oštećenja gleđi.

Kako imati bele zube2

Izbeljivanje zuba limunom

Limun, odnosno limunska kiselina, ima efekat izbeljivanja i ujedno skida kamenac sa zuba. Da bi ste limunom izbeleli zube, takođe ne češće od jednom nedelno presecite limun uzdužno na 4 jednaka dela. Svaki deo zagrizite tako da vav se zubi nađu u jezgru limuna i budu izloženi njegovom soku. Nekoliko minuta, sve dok možete da izdržite kiseli ukus, nemojte opuštati ugriz i tek na kraju, zube protrljajte ostatkom limuna i isperite.

Šta ako ni to ne pomogne?

Ukoliko vam nijedna od navedenih metoda za izbeljivanje zuba ne pomogne, uputite se u neku od stomatoloških ordinacija, u kojima su dostupni profesionalni tretmani izbeljivanja.

Jedan od takvih tretmana je lasersko izbeljivanje zuba, koje je potpuno bezbolno i daje vrhunske rezultate izbeljivanja.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljivih tekstova: