Kako izabrati radne ploče za kuhinje?

Sastavni deo svake kuhinje i važan element pri izradi kuhinja po meri jesu radne ploče za kuhinje. U ponudi je veliki izbor dezena i materijala, a od budžeta i ličnih želja potrošača zavisi koja radna ploča će se naći u nekom domu.

Prilikom nameštanja kuhinje, postavljanje radne ploče uglavnom se obavlja na kraju i upravo radna ploča daje kuhinji poseban izgled zato je važno da pažljivo odaberete dezen i boju.

Međutim, pri odabiru radne ploče najpre proverite tehničke karakteristike materijala od kojih je ploča napravljena, a onda u odnosu na određeni materijal birajte boju i dezen.

Najvažnije je da je radna ploča laka za održavanje, jer se svakodnevno koristi.

Trebalo bi i da bude otporna na udarce, hemikalije, ogrebotine, ali i na toplotu, jer je ovim uticajima uglavnom svakodnevno izložena.

Materijali od kojih se proizvode radne ploče

Različiti materijali se koriste za izradu radnih ploča, pa se danas na tržištu mogu naći drvene, granitne, mermerne, staklene, ali i radne ploče od laminata, kompozitnih materijala i nerđajućeg čelika.

Kada je reč o drvenim radnim pločama, one se veoma lako oblikuju i jednostavno se postavljaju. Odlično se uklapaju u druge boje i materijale i lepog su izgleda, ali drvo se lako oštećuje i ne trpi vlagu.

Osim što dodaje osećaj toplote u kihinji, drvo nije ni praktičan materijal za održavanje.

Za razliku od drvenih, laminirane radne ploče bolje podnose oštećenja i otpornije su na fleke, a i znatno su povoljnije.

Iako se odlično uklapaju u sve stilove u kuhinji i jednostavno se ugrađuju, ove radne ploče nisu pogodne za visoku temperaturu. Dobro podnose vlagu, pa se mogu održavati vlažnom krpom.

Mermerne i granitne ploče izrađene su od prirodnog mermera i granite. Ovi materijalu su otporni na visoku temperaturu, kao in a mehanička oštećenja. Veoma se jednostavno održavaju, a na njima ne ostaju fleke od vode.

Mogu lako da se transformišu u željene oblike priliko postavnjanja na kuhinjske elemente, a jedina mana im je to što se lako lome. Dovoljno je da neki veći teret padne na njih i mogu se polomiti.

Takođe, treba znati da su ovi materijali znatno skuplji od drugih, jer je reč o prirodnim materijalima.

Staklene radne ploče za moderan i glamurozan izgled kuhinje

Glamurozni izgled kuhinji daju staklene radne ploče. Za kuhinje modernog dizajna najčešće se biraju ove radne ploče, jer imaju dobru refleksiju svetlosti.

Posebno su pogodne za kuhinje manjih kvadratura, jer čine da prostor bude vizuelno veći.

Svaka staklena ploča ima zaštitnu foliju koja je nevidljiva i ima ulogu da spreči raspršivanje stakla ukoliko dođe do njegovog pucanja.

Nisu lake za održavanje, jer se moraju polirati kako bi se sve fleke uklonile, a i moraju se često čistiti da bi se sve mrlje uklonile. Lako mogu da se oštete, jer je staklo osetljivo na ogrebotine.

Odlično se uklapaju sa drugim materijalima, a zbog svog prefinjenog izgleda kuhinjama daju poseban pečat.

Danas je na tržištu moguće naći i staklene radne ploče koje imaju ugrađenu LED rasvetu pri čemu kuhinje dobijaju poseban glamurozan izgled.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljivih tekstova: