Kako izabrati sigurnosna vrata?

Ako vrata imaju bravu koja se na više tačaka zatvara, ona se mogu smatrati sigurnosnim. Ali da bi to zaista tako i bilo, onda moraju da budu ispunjeni i neki drugi kriterijumi.

Standard kojim je određen kvalitet sigurnosnih vrata jeste EN 1627 i orema njemu je definisana maksimalna dozvoljena deformacija vrata, kao i najkraće vreme za testiranke vrata u slučaju da dođe do provale.

Razlika između vrata za stan i vrata za kuću

Ako su vrata predviđena za kuću ona moraju da zadovolje sve kroterijume kako bi bila otporna na vremenske uticaje kao što su kiša, sneg, sunce, vetar i dr.

To nije slučaj kod vrata predviđena za stan. Upravo u tome se ogleda najvažnija razlika, jer se na osnovu nje određuje od kojih materijala će vrata i biti napravljena. Ako su vrata za kuću, onda se ona prave od punog drveta, aluminijuma i PVC-a, dok se za vrata za stan bira metal koji je obložen drvetom.

Kada je reč o zvučnoj i toplotnoj izolaciju razlika postoji u ispuni krila. U kućama preovlađuje toplotna izolacija i sadrži termo panele, dok se za stanove biraju vrata koja imaju bolku zvučnu izolaciju i ona imaju mnogo veći stepen zaštite nego što je to slučaj sa vratima za kuće.

Danas je većina sigurnosnih vrata opremljena naprednim elektronskim ili mehaničkim sistemima zaklkučavanja.

Luksuzna sigurnosna vrata i njihove karakteristike

Uglavnom se za završnu dekorativnu oblogu za luksuzne modele vrata bira hrastov ili neki drugi furnir. Medijaoan ploče se lakiraju i toniraju poliuretanskim lakovama ili se farbaju poliurrtanskom bojom. Spoljašnja i unutrašnja ibloga ne moraju da budu isto tonirane, već mogu da budu različitih tonova i aplikacija.

Najčešće se na unutrašnju stranu vratnog krila postavlja specijalna P-zaptivka po falcu zahvaljujući kojoj je moguće odlično dihtovanje, pa se zato ostvaruje bolja zvučna izolacija i smanjuje mogućnost nastanka promaje.

Standardni modeli sigurnosnih vrata

Sigurnosna vrata koja imaju završnu obradu od oplemenjenog medijapana često imitiraju brast, mahagoni ili neko drugo drvo. Različite mogu da budu spoljašnja i unutrašnja obloga vrata.

Mineralna vuna obezbeđuje termkzvučnu izolaciju i vrata su njome ispunjena po celoj površini. Policijska evidencija kaže da čak preko 80% provala bude kroz ulazna vrata. Bez mnogo buke i brzo se obijaju ulazna vrata, dok je skoro nemoguće obijanje protivprovalnih vrata. Ako su vam ulazna vrata obična, onda ni hvučna izolacija nije baš najbolja, pa je onda pravi trenutak da razmislite o njihovoj zameni za protivprovalna sigurnosna vrata.

Prednosti ugradnje sigurnosnih vrata

PVC stolariji sigurnost daju čelična ojačanja i okov koji mora da bude kvalitetan kako bi se omogućilo dobro zaptivanje vrata i njihovo zaključavanje u više tačaka. Međutim, pored okova za ulazna vrata su izuzetno važne i sigurnosne brave, jer sadrže dodatne tuljke i oni kada se azbrave u čelik onemogućavaju provalu.

Glavne prednosti sigurnosnih vrata su:

Sigurnija i jača vrata koja onemogućavaju provale;

Očuvanje bezbednosti i privatnosti;

Komfor i vizuelna privlačnost;

Energetska efikasnost;

Dugotrajno rešenje i jak prvi utisak.

Iako sigurnosna vrata najčešće zamenjuju ulazna vrata, mnogi kupci se odlučuju za ugradnju ovih vrata na kućnim kancelarijama, radnim sobama, kao i za podrume i prostorije u kojima se čuvaju neki osetljivi materijali.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljivih tekstova: