Kako izračunati plodne dane

Najviše šanse da zatrudni, žena ima u periodu svoje ovulacije. U tom periodu, njena jajna ćelija je zrela i spremna za oplodnju i nalazi se na putu od jajnika, do materice. Taj put jajna ćelija prolazi kroz jajovod, i ukoliko na tom putu bude oplođena, u njoj se formira plod koji se vezuje za matericu.

Ukoliko ne bude oplođena misija jajne ćelije se završava u materici, odakle biva izbačena tokom narednog menstrualnog ciklusa.

Kada nastaje ovulacija?

Ovulacija nastaje, tačno petnaesti dan od dana kada je počeo vaš poslednji menstrualni ciklus.
Znači, ukoliko vam je poslednji ciklus počeo prvog dana u mesecu, ovulacija će vam početi petnaestog dana u mesecu.

Kako su povezani plodni dani i ovulacija?

Sazrela jajna ćelija, spremna je na oplodnju samo 12 do 24 sata, koliko joj zapravo i treba da od jajnika, kroz jajovod stigne do materice. Upravo taj period njene spremnosti na oplodnju jeste ovulacija.

Međutim, kako spermatozoidi imaju nešto duži životni vek nego zrela jajna ćelija i mogu da prežive čak 4 do 5 dana od trenutka poslednjeg polnog odnosa, tako plodni dani ne počinju i ne završavaju se sa ovulacijom. Već počinju 4 dana pre ovulacije i traju za vreme nje i dva dana posle ovulacije.

To znači, da plodni dani počinju od 11. dana nakon prvog dana poslednjeg menstrualnog ciklusa, traju 7 dana i završavaju se 17. dan nakon prvog dana poslednjeg menstrualnog ciklusa. Pritom, najplodniji je dan kada je ovulacija.

Koliko je pouzdano odrediti na ovaj način plodne dane?

Ovakav način određivanja plodnih dana, pouzdan je i tačan jedino ukoliko su vam ciklusi tačni i uredni, odnosno ako je vremenska distanca između ciklusa tačno 28 dana.

Kako izračunati plodne dane2

Ukoliko je raspored vaših ciklusa drugačiji, odnosno ako je neredovan i ako vam vremenska distanca između ciklusa varira, onda ovaj način određivanja plodnih dana u vašem slučaju nije pouzdan i za pomoć u određivanju plodnih dana, trebalo bi da konsultujete ginekologa.

Bazalna temperatura

Ono što vam dodatno može pomoći u određivanju plodnih dana, jeste bazalna temperatura. To je tempera koju žena ima za vreme ovulacije i ona je nešto povišena u odnosu na normalnu temperaturu i najčešće dostiže 37. step na toplomeru, ponekad i 37 sa 2.

Cervikalna sluz

Cervikalna sluz je zapravo vaginalni sekret uz pomoć koga je moguće ustanoviti vreme ovulacije, odnosno plodnost.

U vreme plodnosti, kada žena ima ovulaciju, cervikalna sluz je izuzetno elastična i rastegljiva. Pritom je providna i gusta kao belance od jajeta.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljivih tekstova: