Kako negovati kosu

Negovana kosa, rezultat je brojnih uticaja koji na kosu deluju kako iz spoljašnje sredine, tako i iz sastojaka koji su deo vaše svakodnevne ishrane.

Uz to, na negovan i zdrav izgled kose, moguće je uticati i higijenom kose i redovnom upotrebom preparata adekvatnih za negu.

Kada su u pitanju uticaji iz spoljašnje sredine, ono što nepovoljno može uticati na kvalitet kose, jeste agresivno delovanje vremenskih prilika, kao što su intezivan mraz ili prejako sunce, ali i agresivno delovanje koje je veštački izazvano, kao što je agresivno češljanje, izloženost prejakoj toploti fena ili drugih sprava za uređivanje frizure i oblikovanje kose. Kosu treba poštedeti takvih uticaja i zaštiti je u što većoj meri.

Kako poboljšati negu kose?

Kako bi kosa bila u što većoj meri otporna i što bolje negovana, potrebno je na to uticati putem ishrane, ali i upotrebom gore pomenutih odgovarajućih preparata.

Nega kose putem ishrane

Kada je u pitanju ishrana, treba birati u što većoj meri namirnice koje u svom prirodnom sastavu sadrže sastojke koji su deo komponenata koji su u sastavu kose.

Kako negovati kosu3

Kako je u prirodnom sastavu kose, prisutno izuzetno puno različitih vitamina i minerala, tako je i pri izboru namirnica potrebno birati one najraznovrsnije.

Konkretno, veliku ulogu u očuvanju kvaliteta i zdravlja kose, imaju vitamini kao što su A, B, D ili E vitamin i minerali kao što su kalcijum i gvožđe.

Pomenuti vitamini, sadržani su u brojnim vrstama voća i povrća, a najsadržajniji su u šargarepi, mahunastom povrću, kukuruzu šećercu, bananama, bademima i drugim namirnicama, dok su pomenuti minerali sadržani u mleku i mlečnim proizvodima, zelenom povrću i mladim koprivama.

Nega kose pomoću preparata

Kada je reč o odgovarajućim preparatima, njih treba odabrati i upotrebljavati u skladu sa tipom kose.

Prirodno suvu kosu treba tretirati preparatima koji će joj nadomestiti elastičnost i zdrav nivo masnoće, dok preterano masnu kosu treba negovati preparatima koji će kontrolisati nivo njene masnoće.

Uz industrijske preparate, odnosno šampone, regeneratore i pakovanja, ulja i serume, negu kose možete pojačati i uz pomoć preparata koje ćete sami pripremiti kod kuće.

Kako negovati kosu2

Recimo, maske od ricinusovo ulje ili maslinovog ulja, žumanceta i banane, idealne su za dodatnu negu kose. Banana, maslinovo ulje i žumance, poboljšavaju elastičnost i kvalitet kose, dok ricinusovo ulje pospešuje njen rast.

Masku koja uključuje kombinaciju bilo kojih od navedenih sastojaka, potrebno je da napravite tako što ćete te sastojke da izpasirate i pomešate sve dok ne postanu sasvim ujednačena i homogena masa. Takvu masu, nanesite na kosu od korena do njenih krajeva, i ostavite da na kosi deluje sat vremena pre pranja kose, bar jednom nedeljno, a po potrebi i češće.

Nakon delovanja maske, kosu isperite, a potom uobičajeno kao svaki put, operite šamponom i tretirajte regeneratorom, a na kraju nakon ispiranja i oblikujte i osušite.

Ovako negovana kosa, biće mnogo otpornija i lepša, zdravija i jednostavnija za oblikovanje.

Ukoliko zapustite kosu ili dozvolite da ona oboli od neke bolesti, može se desi da u tako extremnim slučajevima treba da potražite pomoć u estetskoj hirurgiji gde će vam biti potrebno presadjivanje kose.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljivih tekstova: