Kako očistiti srebro

Srebrni predmeti, bilo da ih posedujete u vidu ličnog nakita ili dekorativnih predmeta u vašem domu, neosporivo imaju sebi svojstvenu vrednost i kao takve potrebno ih je čuvati u što besprekornijem i očuvanijem stanju.

Kada je potrebno očistiti srebro?

Međutim, uprkos svojoj vrednosti i prirodnoj lepoti koju poseduje, srebro ima osobinu da je osetljivo na zub vremena. Preciznije, srebrni predmeti ili komadi nakita, čak i onda kada se čuvaju bez pomeranja sa mesta na kome stoje, vremenom dobijaju tamniju boju i upravo tada potrebno ih je očistiti.

Takođe, srebro je potrebno očistiti i nakon određenog vremena nošenja, ukoliko je reč o srebrnom nakitu na primer.

Šta vam je potrebno da bi ste očistili srebro?

Za postupak čišćenja srebra, potrebno vam je zaista malo strpljenja i odvojenog vremena i tek nekoliko sredstava koja ćete upotrebiti za čišćenje, a koja su sigurno prisutna u vašem domu.

To nisu uobičajena sredstva na koja ste navikli kada se upotrebi termin “čišćenje”, več je to malo bikarbone sode, paste za zube ili sirćeta i nežna tkanina za nanošenje sredstva za čišćenje ili četkica za zube, čija je svrha takođe nanošenje sredstva za čišćenje, ali samo u slučaju kada je srebrni predmet čvrst i otporan na blago grebanje.

Kako očistiti srebro2

Postupak čišćenja srebra

Prvi način: Ukoliko kao sredstvo za čišćenje koristite bikarbonu sodu, upotrebite je tako što ćete je rastvoriti sa veoma malo tople vode, svega nekoliko kapi i naneti je na površinu predmeta koji želite da očistite.

Ovako pripremljenu bikarbonu sodu, utrljavajte na srebrni predmet nežnom tkaninom ili četkicom za zube u zavisnosti od otpornosti predmeta i ponavljajte taj postupak sve dok ne uočite da se tamna boja srebra lagano gubi i potpuno nestaje.

Nakon toga, srebrni predmet isperite pod mlazom tople vode i osušite.

Drugi način: Ukoliko umesto bikarbone sode koristite pastu za zube, takođe ponovite isti postupak koristeći nežnu tkaninu ili četkicu za zube, ali pastu prethodno nemojte razblaživati sa vodom. Tek kada je čišćenje kompletno, srebrni predmet isperite i osušite.

Treći način: Ukoliko za postupak čišćenja srebra , koristite sirće, neće vam trebati ni tkanina ni četkica već jednostavno srebrni predmet potopite u sirće i ostavite da u njemu odstoji 20 minuta. Nakon tog vremenskog intervala srebro jednostavno isperite i osušite.

Ovaj postupak čišćenja srebra primenjuje se najčešće kod najosetnjivijih i njmanjih srebrnih predmeta gde trljanje ili blago ribanje jednostavno nije moguće.

Dodatni saveti

Ukoliko je srebrni predmet koji želite da očistite veoma primetno potamneo i zbog toga smatrate da je pojačano zaprljan, nemojte nikako birati neko grublje delovanje na predmet u cilju njegovog čišćenja, jer ga na taj način možete oštetiti, već budite samo za nijansu više strpljivi i neku od gore pomenutih metoda za čišćenje koju odaberete, ponovite više puta.

Rezultati sigurno neće izostati i bićete zadovoljni ponovnim sjajem vašeg srebra.

Ukoliko ipak želite još načina za čišćenje srebra, u ovom tekstu možete pročitati još dodatnih metoda koje možete sprovesti kod kuće.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljivih tekstova: