Kako oporaviti kosu

Bez obzira na prirodni kvalitet vaše kose, kosa redovno nailazi na različite uzroke njenog potencijalnog oštećenja. Sa tim uzrocima ona se suočava svakodnevno i u zavisnosti od njihovog inteziteta biva oštećena.

Šta utiče na oštećenje kose?

Na oštećenje kose, u najvećoj meri utiče nedovoljna nega, preterano izlaganje toploti i izloženost vremenskim lošim uslovima. Takođe, kosu mogu oštetiti i neodgovarajući preparati koje koristite, ali i nedovoljan unos vitamina koji treba da su zastupljeni u vašoj ishrani.

U pojedinim slučajevima, kosu mogu oštetiti i nagomilani stres i zdravstveni disbalans.

Kako zaštititi kosu?

U cilju očuvanja zdrave i lepe kose, na pojavu njenog oštećenja, najbolje je delovati preventivno i eliminisati prisustvo gore navedenih uzročnika oštećenja kose.

Zato kosu treba redovno i uredno negovati, tretirati je isključivo preparatima koji su njoj prilagođeni i izbegavati njeno dugo izlaganje intezivnoj toploti, čiji su izvori fen, presa i drugi aparati za oblikovanje frizure.

Takođe, treba se hraniti zdravo i na taj način kosi obezbediti dovoljno snabdevanje vitaminima koji su joj neophodni, a to su vitamini A, B, D i E.

Kako oporaviti kosu

Nivo stresa treba svesti na minimum, a zdravstveno stanje organizma redovno kontrolisati.

Kako lečiti kosu?

Ako se ipak dogodi da neki od navedenih preduslova za zdravlje i lepotu kose ne ispunite ili ga ne sprovodite u dovoljnoj meri, onda posledice oštećenja morate u što hitnijem roku nastojati da sanirate i morate što intezivnije sprovoditi lečenje kose.

Lečenje kose biće najdelotvornije ako sa nje što je više moguće odstranite oštećene krajeve. Što više skratite kosu, biće vam lakše da njen ostatak dovedete do zdravog i negovanog izgleda.

Razlog tome je taj, što oštećeni delovi kose, kao što su recimo suvi i ispucali krajevi, oduzimaju vitamine i sastojke koji bi direktno mogli biti u sastavu zdrave kose i time povećavaju šansu da se i kosa koja vam raste veoma brzo i sama ošteti.

Takođe, kosi koja je oštećena i koju želite da lečite i obnavljate, obezbedite što bolje preparate i dovoljan izvor vitamina kroz ishranu.

Poštedite je farbanja i izlaganja grubim supstancama, kao što su pena za kosu, lak za kosu ili hidrogen.

Pena za kosu i lak za kosu, zatvaraju dlaku i sprečavaju njeno disanje, istovremeno je čine suvom i oduzimaju njenu vitalnost i elastičnost.

Kako oporaviti kosu2

Hidrogen i farba, izlažu je sušenju i uzrokujuju njenu ispucalost i lomljivost.

Kako nahraniti kosu?

Da bi ste kosi koja je oštećena pomogli, nahranite je elementima koji su joj potrebni.

Suvu i ispucalu kosu, namažite maslinovim uljem ili majonezom pomešanim sa žumancetom pre svakog pranja. Ostavite da to na njoj deluje bar pola sata i zatim kosu operite. Iz ovih sastojaka, kosa će iscrpeti korisne sastojke i to će se direktno odraziti na njen izgled i zdravlje.

Ako vam kosa usled oštećenja sporije i slabije raste i gubi na gustini, pre svakog pranja, namažite je ricinusovim uljem i ostavite ga pre pranja takođe pola sata da deluje. Ricinusovo ulje, povećava gustinu kose i ubrzava njen rast.

Kosu nakon što se regeneriše, nastavite da održavate i negujete.

Ako ništa od ovoga ne da dovoljno dobre rezultate možete razmisliti i o tretmanu presadivanja kose koji spada u oblast estetske hirurgije.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljivih tekstova: