Kako pravilno dezinfikovati mobilni telefon?

Želite da dezinfikujete mobilni telefon, a da ga pritom ne oštetite? A kada ste ga poslednji put dezinfikovali? Ako niste znali, na jednom mobilnom telefonu nalazi se više mikroorganizama nego na WC šolji.

S obzirom na to da se svet suočio sa ozbiljnom pandemijom virusa korona, evo pravog trenutka da se zapitate da li na pravilan način svoj telefon dezinfikujete.

Veoma je važno da održavate higijenu vašeg digitalnog ljubimca. Zato smo mi odlučili da vam predočimo kako pravilno da dezinfikujete svoj telefon, a da ga ne upropastite i da ne odlazite u radnje gde se vrši servis telefona.

Zato evo kako na pravilan način da dezinfikujete telefon. Pripremite vlažne maramice ili mikrofiber krpu ili krpu od mekog pamuka i 70% rastvor alkohola. A onda se bacite na posao. Telefon isključite sa punjenja, jer nikako ne smete da ga čistite dok se puni.

Izvadite telefon iz futrole ili uklonite masku, a zatim vlažnim maramicama ili alkoholom koji ste naneli na krpu očistite površinu telefona sa svih strana. Isto to učinite i sa maskom ili futrolom. Zatim futrolu i telefon ostavite makar 5 minuta da se na vazduhu osuše, pa ih vratite na svoje mesto.

Kada telefon čistite, dalje od uređaja držite bočicu sa tečnostima. Posebno obratite pažnju da ne navlažite ona mesta gde su dugmići, konektori, džek za slušalice i drugi sastavi. Za njihovo čišćenje možete koristiti štapiće za uši ili krpu koja je blago savijena.

S obzirom na to da je veoma jednostavan sam proces čišćenja, stručnjaci savetuju da se nekoliko puta sedmično čisti telefon. Ako svakoga dana provodite vreme napolju, onda je poželjno da svaki put kada se vratite u dom svoj telefon pravilno dezinfikujete.

Šta nikako ne treba raditi pri dezinfekciji telefona?

Ako želite pravilno da dezinfikujete telefon, onda nikako ne smete da koristite dezinfekciona sredstva koja su na bazi abraziva, hlora i aerosol sredstva. Nikako ne koristite ubruse, peškire, krpe od materijala koji mogu biti abrazivni i nemojte previše trljati uređaj. Izbegnite nepotrebno ribanje i u nekoliko koraka obrišite svoj telefon.

Uređaje nemojte nikako potapati u dezinfekciona sredstva čak i kada je reč o vodootpornim uređajima.

Iako vam se čini da su ovi saveti veoma jedonstavi, ipak nije na odmet ponovo napomenuti šta je poželjno raditi. Ako pomislite da hemikalije kojima čistite kuću na bazi hlora neće oštetiti metal ili staklo mobilnog telefona, ipak se varate.

Posebna priča su mobilni telefoni, jer preko metala i stakla od kojih su izgrađeni ovi uređaji nalaze se fini zaštitni slojevi koji se lako mogu oštetiti u agresivnim hemijskim tretmanima. Elektronika koja pokreće naše uređaje može lako da se ošteti jakim hemijskim jedinjenjima, pa eto mnogo većeg problema.

Šta još treba znati?

Ako ne želite da vam mobilni postane pravo leglo zaraze, posebno u doba pandemije, evo šta bi trebalo još da znate. Dok ste napolju nemojte da preterujete sa upotrebom telefona.

Poželjno bi bilo da ga ne koristite uopšte ako je to moguće.

Telefon ne ostavljajte u toaletu i obavezno očistite slušalice i druge dodatke, a kada dođete u dom obavezno pronađite vremena kako biste pravilno dezinfikovali svoj mobilni uređaj.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljivih tekstova: