Kako skinuti temperaturu

Povišena telesna temperatura, može nastati kao posledica različitih stanja unutar organizma i upravo u zavisnosti od uzroka svog nastanka, razlikuje se i to da li su uz nju prisutni i drugi simptomi ili ne.

Zašto dolazi do povišene temperature?

Do povišene temperature uglavnom dolazi zbog prisustva nekog upalnog procesa i zdravstvene promene unutar organizma. Bilo da se radi o upalnom procesu na grlu, što je najčešći slučaj tokom prelaznih perioda u godini ili o upalnom procesu u bilo kom drugom delu organizma.

Ipak, kako upalni procesi nisu jedini razlog zbog koga može doći do povišene temperature, važno je reći da se povišena telesna temperatura može javiti i kao posledica dugotrajnog ili intezivnog stresa i premora organizma, ali i kao prateći simptom hormonalnih promena u organizmu uglavnom kod žena u vreme mesečnog ciklusa ili neposredno pre njega.

Neretko je u kombinaciji i sa glavoboljom ili depresijom.

Kako razlikovati i ustanoviti poreklo temperature?

Razlog zbog koga je došlo do porasta telesne temperature, nije teško prepoznati. Potrebno je samo da sa malo pažnje oslušnete i propratite način na koji reaguje vaš organizam.

Ukoliko je povišena temperatura posledica prehlade i upalnog procesa recimo na grlu, to će vam biti očigledno i jasno, jer ćete osećati simptome kao što su bol u grlu, smanjenost reakcije i osetljivosti na ukuse, curenje nosa, kašalj i slično.

Ukoliko je razlog vaše povišene temperature stres, osećaćete opštu razdražljuivost i napetost organizma, dok ćete ukoliko je uzrok povišene temperature hormonalna promena u organizmu osećati takozvane vrele talase, koji će strujati u vašem organizmu uglavnom od predela stomaka prema licu i tada ćete osećati pojačanu vrućinu i pojaviće vam se crvenilo lica.

Kako skinuti temperaturu2

U svim navedenim okolnostima, povišena temperatura će trajati kratkotrajno, najviše par dana, a znak za uzbunu, može biti ukoliko vam povišena temperatura traje duže i ukoliko se javlja konstantno sa međusobno kratkim vremenskim distancama. U tom slučaju, obratite se lekaru i zatražite detaljne preglede svog organizma, jer može postojati mogućnost da u svom organizmu imate žarište, odnosno neko oboljenje koje niste otkrili, ali koje uzrokuje pojavu temperature.

Kako skinuti povišenu temperaturu?

Kada je u pitanju skidanje telesne temperature, uspešnost brzina tog procesa, zavisi pre svega od porekla temperature odnosno razloga zbog koga je ona nastala. Ukoliko se radi o temperaturi izazvanoj stresom ili premorom organizma, dovoljno je samo priuštiti sebi jedan kvalitetan san ili 4-5 sati kvalitetnog mirovanja tokom dana, u toku koga nećete misliti na probleme ili bilo šta što vam uzrokuje stres.

Ukoliko je uzrok temperature nastanak hormonalnih promena u organizmu, u tom slučaju nije moguće izvršiti poseban uticaj, već je potrebno sačekati par dana, da se hormonalna ravnoteža u organizmu sama od sebe vrati.

Najefikasnije i najbolje, moguće je uticati na skidanje temperature koja je izazvana prehladom.

Kako skinuti temperaturu izazvanu prehladom?

Temperaturu koja je izazvana prehladom, najefikasnije ćete skinuti ako osvežite i umereno rashladite svoj organizam.

Iako je zastupljeno i rasprostranjeno mišljenje da se temperatura skida toplim čajevima i utopljavanjem, temperatura se zapravo skida sasvim obrnuto, rashlađivanjem.

Dakle, kada ustanovite da imate povišenu temperaturu, prvo što treba da uradite jeste da se istuširate mlakom, nikako vrelom vodom. Zatim, nakon tuširanja, obucite što komotniju odeću i lezite u prethodno dobro provetrenu prostoriju.
Provetrenost prostorije ima veliki uticaj pri skidanju telesne temperature.

Nakon što ste legli, nikako nemojte da se pokrivate debelim i pretoplim pokrivačima, već tanjim pokrivačima, ispod kojih nećete osećati dodatnu vrućinu.

Pulsirajuće tačke, odnosno vrat, prevoje gde su vam laktovi i kolena, puls iznad šaka i stopala, izmasirajte alkoholom. Alkohol izvlači temperaturu iz organizma i samim tim je spušta na normalan nivo.

Kada sve to završite, mirujte i pokušajte da se koliko je maksimalno moguće opustite.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljivih tekstova: