Kako sprečiti listanje noktiju

Vaši nokti, baš kao i vaša koža, vaša kosa ili vaše telo u celini, osetljivi su na brojne uticaje kojima su izloženi kako spolja, tako i iznutra, bilo kroz ishranu, negu ili neki treči i četvrti uticajni faktor.

Zašto dolazi do listanja noktiju?

U nedostatku dovoljno vitamina i proteina koje crpe upravo iz namirnica koje putem ishrane unosite, nokti mogu početi da se listaju, a to stvara nimalo lepu estetsku sliku i rezultira vašim nezadovoljstvom, jer nokte koji se listaju nikako nije moguće urediti i srediti besprekorno lepo.

Kako do takvih problema, ružnog estetskog utiska i vašeg nezadovoljstva ne bi došlo, potrebno je da listanje noktiju na vreme sprečite ili da ga ukoliko je već nastalo uklonite.

Šta uraditi?

Ono što će vam kao prvo na tom putu i u toj nameri pomoći, jeste da znate uzroke nastajanja listanja noktiju. To je pre svega, nedostatak vitamina iz A, B i D grupe, koji su direktno odgovorni za građu odnosno sastav i samim tim kvalitet vaših noktiju. Pored vitamina iz A, B i D grupe, koji osim na sam sastav i kvalitet. utiču i na oblik, boju i brzinu rasta noktiju, noktima je kako se ne bi listali, potrebno i obezbediti dovoljan izvor pojedinih minerala, kao što su recimo kalcijum ili cink.

Nabrojane vitamine i minerale, obezbedićete i u dovoljnoj količini uneti u organizam, ukoliko tokom svakodnevne ishrane, redovno, konzumirate, šargarepu, koja je prebogata vitaminima iz A grupe, mahunasto povrće kao što su pasulj ili grašak, koje je bogato vitaminima B grupe, mleko i mlečne proivode koji su bogati vitaminima iz D grupe i kalcijumom i ribu i morske plodove, koji su bogati cinkom.

Kako sprečiti listanje noktiju2

Pored ovakve ishrane, sa ciljem da sprečite ili zaustavite listanje noktiju, na ovaj problem takođe možete uticati i spolja, odnosno tako što ćete nokte da tretirate odgovarajućim preparatima koji sadrže pomenute vitamine i minerale i koji kao takvi direktno sprečavaju listanje noktiju i pospešuju njihovu jačinu i kvalitet.

Takođe, povremeno odmorite svoje nokte od redovne upotrebe raznih lakova, acetona i sličnih preparata za ulepšavanje, jer njima, osim što ćete trenutno ulepšati svoje nokte, sprečićete direktan kontakt površine noktiju sa kiseonikom, a kiseonik je baš kao i vašim plućima ili koži, i vašim noktima neophodan za zdravlje i normalnu funkciju.

Održavajte redovnu higijenu noktiju, jer u protivnom, loša higijena, može uzrokovati pojavu gljivica na noktima koje izazivaju ne samo njihovo listanje već i gore komplikacije kao što je u ekstremnim slučajevima odpadanje.

Ukoliko i pored redovnog i dovoljnog unosa gore pomenutih potrebnih vitamina i minerala i pored odgovarajuće higijene, ipak i dalje imate problem sa listanjem noktiju, obratite pažnju na kontrolu ukupnog zdravlja organizma, jer promenama na noktima mogu se manifestovati simptomi bolesti unutrašnjih organa, kao što su bubrezi i srce recimo ili drugi unutrašnji organi.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljivih tekstova:

Leave a Reply