Kako ubrzati metabolizam

Ubrzan metabolizam, manifestuje se ubrzanim sagorevanjem kalorija koje tokom dana unesete u svoj organizam. Što je metabolizam brži, to je brže i sagorevanje kalorija, a u skladu sa tim i manje je nakupljanje masnih naslaga koje vam mogu pretstavljati problem i uzrok neželjenog viška kilograma.

Šta uzrokuje ubrzan metabolizam?

Ubrzan metabolizam, u najvećem broju slučajeva, baš kao i usporen metabolizam, uzrokovan je prirodnom odnosno genetskom predispozicijom koju nasleđujete od svojih predaka, najčešće roditelja.

Međutim, pored genetske predispozicije, ubrzan metabolizam mogu uzrokovati i vaše životne navike koje svakodnevno oblikujete i kojih se svesno ili nesvesno pridržavate.

Kako ubrzati metabolizam?

Određena naučna istraživanja, utvrdila su i dokazala da je metabolizam moguće ubrzati. U kojoj meri i uz koliki napor, to već zavisi od genetske predispozicije, ali i od vaše istrajnosti u toj nameri.

Uglavnom, ista naučna istraživanja, tvrde da nivo mišićne mase u organizmu u odnosu na nivo masti u njemu, određuje brzinu metabolizma.

Konkretno, što je nivo mišićne mase veći u odnosu na masne naslage koje imate, to je i vaš metabolizam brži.
Telo sa definisanim mišićima i bez masnih naslaga, mnogo brže sagoreva kalorije i ima brži metabolizam od tela koje je izloženo masnim naslagama.

Kako ubrzati metabolizam2

Iz tog razloga, u cilju ubrzanja metabolizma, redovno upražnjavajte fizičku aktivnost koja pospešuje formiranje mišićne mase.
Na taj način, ne samo da ćete ubrzati metabolizam i smanjiti gojaznost koja je posledica usporenog metabolizma, već ćete i pospešiti sve svoje životne funkcije i dovesti ih u zadovoljavajuću situaciju.

Pored toga, na ubrzanje metabolizma deluje i izbor namirnica koje tokom dana konzumirate, ali i raspored obroka koje unosite. Što su namirnice više zasnovane na prirodnim i vitaminskim sastojcima i što su obroci manji, a pritom češći, to će vaš metabolizam biti brži. To se objašnjava time, što su prirodne i vitaminski bogate namirnice lako svarljive i prilikom njihove prerade, organizam ne trpi napor koji uzrokuje zamor i usporavanje metabolizma.

Pored zdravih i uredno raspoređenih obroka, na ubrzanje metabolizma utiče i količina vode i tečnosti koju tokom dana popijete. Sa većim unosom tečnosti dolazi do lakšeg varenja materija u organizmu i do ubrzanja metabolizma.

Metabolizam u odnosu na starost

Onda kada želite da primenjujući gore navedene savete ubrzate svoj metabolizam, potrebno je da znate, da se sa porastom godina, metabolizam prirodno usporava i samim tim, što ste stariji, trebaće vam više napora da metabolizam učinite i sačuvate ubrzanim.

Ta činjenica, objašnjava se time da sa godinama, najčešće opada fizička aktivnost organizma i srazmerno tome dolazi do pojave viška masnih naslaga usled čega se metabolizam usporava.

Ipak, sa ovom pojavom moguće je izaći na kraj i suprotstaviti joj se, jednostavno ukoliko održite volju za životom, mladalački duh i nivo fizičke aktivnosti uprkos i bez obzira na godine.

Još saveta na temu ubrzavanja metabolizma možete čitati u ovom tekstu.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljivih tekstova: