Kako ulepšati svoj govor

Nebrojeno mnogo puta do sada, sigurno ste osetili i znate koliko lepo i čak blagotvorno ume da zvuči reč. Reč, kao svedok osećanja, način izražavanja mišljenja, sredstvo utehe, svejedno. Reč, sa bilo kojom svojom svrhom da se izgovori, poželjno je da bude lepa, a niz lepih reči izgovorenih u vašem govoru, čine i sam taj govor lepim, i vas koji reči izgovarate, više slušanim i prihvatljivim za to slušanje.

Zato svoj govor treba učiniti lepim, jer on u velikoj meri utiče i stvara na ukupnu sliku i utisak o vama.

Kako ulepšati svoj govor?

Da bi ste govor učinili lepim, slušajte sebe i birajte svaku svoju reč, koju usvajate, pružate je drugima i time joj dopuštate da bude deo vašeg govora.
Ipak, vaš lep govor ne čine samo reči, nego i vaše umeće da ih oblikujete, spojite u suštinu i izgovorite.

Da bi ste lepo govorili, nemojte reči da gomilate nepotrebno, nemojte da ih izgovarate suviše brzo ili suviše sporo i nemojte dozvoliti da vam one ponestaju. Budite umereni sa njima, i neka uvek kada ih izgovarate one imaju smisao. Ne koristite pauze i takozvane jezičke poštapalice i uzrečice, jer one ne zvuče kao ukrasi, već naprotiv razgrađuju lepotu vašeg govora, piše portal Internet Njuškalo.

Kako ulepšati svoj govor2

Umesto toga, ulepšajte govor lepim i prikladnim epitetima, dočaravajte rečima svoje misli i utisak i dozvolite ljudima oko sebe da ih u pravom trenutku na pravi način čuju.
Reči koje krijete u sebi, ne znače ništa, ili bar ne znače nikome osim vama, ako ih jasno i razgovetno, sigurno, ne izgovarate.
Dok govorite, nemojte biti previše glasni, da svojim glasom umorite sagovornika i nemojte biti suviše tihi, jer možete na taj način zvučati nesigurno i nezanimljivo.

Govorite, birajući reči koje su ispravne i razumljive, izbacite arhaizme i tuđice, jer svaki jezik, pa tako i vaš maternji, dovoljno je sam po sebi bogat i raznovrstan, dovoljan, da bi sa njim, koristeći ga ispravno, mogli da saopštite sve što želite i da bi ste mogli da govorite, lepo.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljivih tekstova: