Kako urediti kuhinju?

Pri dizajnjranju kuhinje jedan od najvažnijih zadataka jeste izbor radne ploče za kuhinje. S obzirom na to da je n atržištu izbor širok, takva ponuda će vam samo otežati posao.

Zato smo mi rešili da vam pomognemo. Evo šta sve treba da znate prilikom uređenja kuhinje i izbora radnih ploča.

Radne ploče se prave od različitih materijala, a najskuplji je korijan. U pitanju je materijal pomoću kojeg može da se izradi radna ploča i sudopera u jednom komadu.

Može da se oblikuje na različite načine, pa je onda jasno zašto je ovo idealna materijal ako želite moderno opremljenu kuhinju. U ponudi je čak preko 60 različitih dekora i boja.

Za kuhinjske površine se zbog svojih odličnih karakteristika koristi i granit, jer je veoma otporan na plesan, toplotu i ogrebotine.

Imajući u vidu da ne upija tečnost, granit skoro i da se ne prlja. U svakom slučaju, budite posebno obazrivi prilikom upotrebe agresivnih tečnosti i hemikalija.

Ako želite dobru osvetljenost kuhinje, a granit vam u tome ne može pomoće, onda birajte radne ploče od mermera.

Mermerne ploče su jedinstvenog i elegantnog dizajna i uklapaju se u svaki enterijer i dodatno ga oplemenjuju.

Neke vrste mermera danas su veoma pristupačne i dostupne su na tržištu, dok tzv. Calcatta, luksuzni kamen jeste veoma skup materijal.

Radne ploče za kuhinje od drveta i univera

U svaki stil enterijera odlično se uklapaju drvene radne ploče. Odlične su za klasičan stil, a dobro pristaju i u minimalistički uređenim prostorima. Mana drvenih ploča ogleda se u njihovoj slaboj otpornosti, pa se mora prostor oko sudopera uvek održavati suvim.

Takođe morate biti ppsebno pažljivi da vrelo posuđe ne stavljate na drvenu površinu, jer se ona može ozbiljno oštetiti.

Najrasprostranjene su radne ploče za kuhinje od univera i u većini domova se one mogu naći. Uglavnom su debljine između 28 i 38 mm, a izrađuju se od vodootporne iverice. Ako su presvučene štampanom folijom, one svojim izgledom imitiraju ostale površine i druge materijale.

Lako se održavaju, a ako se oštete njihova reparacija nije moguća. Pri održavanju mogu se koristiti blagi deterdženti, a izbegavajte jake kiseline, jer će uništiti radne ploče od univera.

Radne ploče od nerđajućeg čelika

Ranije su se radije birale radne ploče od nerđajućeg čelika, a vremenom se taj trend promenio. Danas se nerđajući čelik može naći u mnogim enterijerima, a pošto može da se nađe u jednom komadu, onda on izgleda besprekorno i čisto.

Odgovara svim stilovima, a najviše pristaje uz industrijski stil, jer tada oštrina čelika dobija svoju svrhu. Odlikuju ga antibakterijska svojstva, pa se zato i najčeće bira ra profesionalne kuhinje.

Staklene radne ploče

Glamurozan izgled vašoj kuhinji daće staklene radne ploče. One odlično reflektuju svetlost i pri izradi kuhinja modernog dizajna najčešće se bira ovaj materijal.

Uglavnom se preko staklenih radnih površina lepi nevidljiva folija koja služi kao zaštita ako dođe do pucanja stakla. Nisu baš jednostavne za održavanje, jer se mrlje moraju češće polirati i čistiti kako bi se fleke potpuno uklonile.

Pritom, stalko je vrlo nezahvalan materijal, jer može lako da se ošteti i ogrebe. Ali, jedno je sigurno, uz staklne radne ploče vaša kuhinja će izgledati moderno i glamurozno.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljivih tekstova: