Kako usporiti metabolizam

Previše ubrzan metabolizam, može biti razlog trajnog i konstantnog problema sa manjkom kilograma koji je najčešće, baš kao i problem sa viškom kilograma, praćen nezadovoljstvom sopstvenim fizičkim izgledom, ali i osećajem malaksalosti, slabosti i padom imuniteta.

U tom slučaju, ako ste suočeni sa takvim problemom, odnosno ukoliko imate previše ubrzan metabolizam, ništa vam drugo ne preostaje nego da pokušate da ga usporite.

Da li je moguće usporiti metabolizam?

Na svu sreću, odgovor na ovo pitanje je pozitivan, dakle da, metabolizam je moguće usporiti, mada to u kolikoj je meri to moguće, određuju određeni preduslovi, kao što su genetska predispozicija, starost, ali i vaša istrajnost koja vam je neophodna kada je reč o obavezi da se pridržavate određenih saveta, odnosno pravila.

Kako usporiti metabolizam?

Da bi ste uspešno usporili metabolizam, potrebno je da svoj celokupan organizam prilagodite jednom laganijem i sporijem ritmu koji se odnosi na brojne fizičke radnje i navike.

Pre svega, ali bitno je naglasiti u zdravoj meri, smanjite fizičku aktivnost. Previše fizičke aktivnosti, znatno utiče na ubrzanje metabolizma. Zato naviknite svoj organizam da u cilju usporavanja metabolizma češće i duže miruje.

Kada je reč o ishrani, koju je potrebno da organizujete i oblikujete srazmerno cilju usporavanja metabolizma, potrudite se da vam obroci budu dovoljni kao izvor potrebnih materija i energije, ali ne česti.

Kako usporiti metabolizam2

Razlog tome je što redak raspored obroka, utiče na organizam tako da ga tera i uslovljava da skladišti unete materije, a samim tim i proces njihove prerade se odlaže čime dolazi do usporavanja metabolizma.

Posebno namirnice koje imaju visoku kalorijsku vrednost pogodne su za konzumiranje u periodu usporavanja metabolizma, jer njihovim unosom, organizam postaje duže zauzet preradom materija koje su u njega unete i srazmerno tome usporava se metabolizam.

Ono što se na putu usporavanja metabolizma prirodno odvija u vašu korist jeste to da sa godinama vaš metabolizam prirodno postaje mirniji i sporiji, a samim tim i vaša namera da ga dodatno usporite, biće lakša.

Konkretno, metabolizam se najčešće prirodno sam usporava od tridesete godine života i sa godinama postaje sve sporiji.
Imajući to u vidu, vodite računa o meri u kojoj ga korigovanjem svojih životnih navika dodatno usporavate, jer granica između previše ubrzanog i previše usporenog metabolizma ponekad zna biti veoma tanka i kada je prekomerno pređete, može vam biti teško da se na nju i preko nje vratite.

Dakle, u cilju postizanja savršenog metabolizma budite odmereni i umereni u svemu.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljivih tekstova: