Kondicioni trening

Kondicija predstavlja trenutno stanje celokupnog organizma, odnosno fizičke predispozicije tela da podnese određene napore. Do dobre kondicije se dolaze vežbanjem i određenom rutinom na koju naše telo vremenom navikne. To je jedan od bitnijih aspekata fizičke pripreme, i prenstveno je orijentisan na razvijanje i održavanje motoričkih sposobnsti, snage, brzine, eksplozivnosti…

Kondicioni trening

Dobar kondicioni trening bi trebalo da obuhvata i aerobne i anaerobne vežbe, odnosno vežbe sa opterećenjem. Ovaj trening se pogotovo preporučuju osobama sa viškom kilograma, ali pogoduje svima koji žele da što duže ostanu u formi. Kondicioni trening možete osmisliti i sami, ali i uz pomoć profesionalnog trenera. Ukoliko imate neke zdravstvene probleme, prethodno se posavetujte sa lekarom, kako bi određene vežbe modifikovali ili potpuno izbegli.

Koji god da je razlog zašto počinjete da vežbate, važno je da trening pravilno dozirate, shodno trenutnoj formi. Svaki trening započnite dobrim zagrevanjem i istezanjem.

Kružni trening

Jedna varijanta koja se preporučuje početnicima je ,,kružni trening’’. On podrazumeva niz vežbi za različite delove tela, bez pravljenja pauze dok se ne završi ceo krug. Zatim se napravi kratka pauza, pa ispočetka.

Predlog za ,kružni trening’’ od 20 minuta: Uradite 20 čučnjeva, pa 10 sklekova (ukoliko tek počinjete, možete i verziju na kolenima). Sedite na pod i odradite 15 trbušnjaka. Ako ste u malo boljoj formi, nakon 15 običnih, odradite i 20 naizmeničnih za bočne trbušnjake. Zatim se prebacite na klupu i odradite vežbe za gornji deo tela, ,,propadanje’’ na klupi ili stolici. Ovo neka vam bude jedan krug, nakon njega napravite malu pauzu i popijte vode, a zatim nastavite još jedan ili dva kruga, koliko vam fizičke predispozicije dozvoljavaju. Narano, kako budete podizali formu, povećavajte i broj krugova.

Intervalni trening

Predlog za ,,intervalni trening’’ od sat vremena: Ukoliko ste odredilii da trening traje sat vremena, makar deset minuta na početku i kraju posvetite istezanju kako bi izbegli mogućnost istezanja mišića i eventualnih povreda. Za zagrevanje su najbolje aerobne vežbe poput trčanja, brzog hodanja ili vožnje bicikla ukoliko vežbate u teretani. Ostatak od oko 40 minuta podelite na faze, u svakoj radite po jedan deo tela. Iz tog razloga se ovakav način naziva ,,intervalni trening’’. Prvi deo treninga posvetite gornjem delu tela. Ako ste početnik, koristite najmanje tegiće od po pola kilograma, ili flašice napunjene peskom.

Kondicioni trening

Ako vežbate u teretani, krenite sa spravama sa opterećenjem. Radite vežbe za bicepse i tricepse, stojećem položaju ili na klupi. Takođe, ubacite i vežbe za grudne mišiće, takođe sa tegićima. Možete odraditi i nekoliko sklekova, u zavisnosti od trenutne kondicije. Nakon ovih vežbi, pređite na mišiće trbušne duplje i lumbalnog dela. Odradite nekoliko serija različitih trbušnjaka, a između svake napravite pauzu od dvadesetak sekundi, ako bi umirili puls. Zadnji interval posvetite dnjim ekstremitetima i zadnjici. Čučnjevi i iskoraci, u kombinaciji sa tegićima su pun pogodak. Na kraju treninga uradite lagano istezanje, kako ne bi dobili upalu mišića.

Ovi treninzi neka vam bude osnova za dalje. Dovoljno je odraditi ih tri puta nedeljno da bi prva poboljšanja i rezultate videli već nakon mesec dana.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljivih tekstova: