Menstrualne tegobe

Do konačnog regulisanja menstruacije dolazi tek nakon rođenja prvog deteta, tako da je pre toga moguća pojava raznih poremećaja ciklusa, pogotovo ukoliko ste hiperaktivni i ako se bavite sportom, ili nekim stresnim poslom.

Ukoliko neke tegobe pređu u hronične, ili se vremenom pogoršaju, obavezno posetite ginekologa, jer za sobom mogu povući dosta posledica po dalji reproduktivni ciklus.

Najčešće menstrualne tegobe su:

#1 – Izostanak ciklusa nije neka posebna tegoba, već samo znači da tad kad niste dobili menstruaciju, niste imali ovulaciju pa nije bilo potrebe za izbacivanjem folikula. Najverovatniji razlog za izostanak menstruacije može biti stres, ali i upotreba nekih lekova. U nekim slučajevima poremećaj rada štitaste žlezde dovodi do ovog problema, ali i problemi sa jajnicima, kao što je prisustvo cisti.

#2 – Ukoliko vam se desi da između dva ciklusa imate obilnije krvarenje, a razlog tome može biti preuranjena ovulacija. Ukoliko traje dan, dva, nije strašno, ali ako se krvarenje produži i postane obilnije, uz to imate i grčeve i bolove u stomaku, može se desiti da imate ciste na jajnicima, i potrebna je poseta lekaru, iako u većini slučajeva ciste same prođu.

Menstrualne tegobe2

#3 – Ukoliko u vaginalnom sekretu pred menstruaciju primetite tragove krvi, može vam se desiti da ste se izložili nekoj stresnoj situaciji, i u najvećem broju slučajeva to je i jedini razlog. Međutim, takvo krvarenje ukoliko se često dešava može biti znak poremećenog menstrualnog ciklusa ili pak nekih oboljenja. Krv se može pojaviti usled infekciji ili unutrašnjih mehaničkih povreda. Zato je najbolje pri prvom uočavanju ovih simptoma obratiti se ginekologu.

#4 – Slično važi i za krvarenje koje se javlja nakon završetka ciklusa. Najverovatnije se radi o popuštanju zida takozvanog žutog tela, što znači da je u najvećem broju slučajeva ovaj iscedak hormonski uslovljen.

#5 – Preobilna krvarenja su kod nekih žena, pogotovo ukoliko još uvek nisu rađale, normalna pojava, jer se ciklus još uvek nije regulisao. Ovakva krvarenja mogu biti posledica nastanka mioma materice, neke unutrašnje infekcije. Takođe, ukoliko koristite spiralu kao kontraceptivni metod, može se desiti da dođe do mehaničkih povreda.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljivih tekstova: