Nadutost stomaka

Nadutost stomaka, sama po sebi nije bolest, ali je pojava koja može predstavljati jedan od simptoma nekih drugih bolesti ili poremećaja u organizmu.

Ipak, to ne znači da je svaka pojava nadutosti u stomaku istovremeno i simptom bolesti, jer čak i krajnje bezazlene okolnosti mogu uzrokovati njenu pojavu. Jedna od takvih, bezazlenih okolnosti koje uzrokuju nadutost u stomaku je gutanje vazduha priliko unošenja obroka, odnosno prilikom jela.

Gde nastaje nadutost?

U zavisnosti od toga u kom delu stomaka tačno nastaje nadutost, mogu se i razlikovati nekoliko vrsta nadutosti stomaka. To su: nadutost želuca, nadutost u dvanaestopalačnom crevu, nadutost u žučnoj kesi, nadutost u gušterači, nadutost u tankom i nadutost u debelom crevu.

Kako razlikovati vrste nadutosti u stomaku?

O kojoj vrsti nadutosti je reč, odnosno u kom delu vašeg stomaka je ona nastala, možete ustanoviti na osnovusimptoma koji prate i karakterišu nadutost.

Nadutost koja se javlja u želucu, nastaje najčešće u vremenskom periodu koji ne prelazi 1 sat nakon unošenja obroka u organizam. Nadutost u žučnoj kesi, gušterači ili dvanaestopalačnom crevu, nastaje u vremenskom intervalu od 1 do 3 sata nakon unošenja obroka. Dok nadutost u tankom ili debelom crevu nastaje i posle čak 3 do 24 sata nakon unošenja obroka.

Koja hrana uzrokuje nadutost stomaka?

Nadutost stomaka uzrokuju namirnice koje su teške za varenje, kao što su: pržena jaja, masni obroci, lisnata testa, grickalice, proteinski bogate namirnice i tome slično.

Kako sprečiti i prekinuti nadutost stomaka?

Pre svega, ako želite da se oslobodite nadutosti stomaka, dobro i uravnoteženo žvaćite hranu koju jedete i ne gutajte vazduh dok jedete. Izbacite iz svoje ishrane teško svarljive namirnice i pijte čajeve za umirivanje stomaka, kao što su čaj od morača, čaj od nane ili čaj od sušenog smokvinog lista.

Nadutost stomaka2

U trenutku kada osećate nadutost stomaka, nikako nemojte presavijeno da sedite već se ispružite i lezite ili nađite položaj koji vam odgovara i u kome se nadutost smanjuje.

Oslobodite se u takvim trenucima tesne i uske odeće koja vas steže i pojačava osećaj nadutosti.

Kada se nadutost umiri, istuširajte se toplom vodom, topla voda može pozitivno delovati ukoliko je uzrok nadutosti prehlada nekog od organa za varenje.

Koje bolesti i zdravstveni poremećaji mogu uzrokovati nadutost stomaka?

Nadutost stomaka mogu uzrokovati krajnje jednostavne ali i ozbiljne zdravstvene komplikacije. Neke od njih su: čir u želucu ili dvanaestopalačnom crevu, različite alergije i zapaljenski procesi u organima za varenje, koji mogu biti uzrokovani prehladom ili hranom, problemi sa povećanom želudačnom kiselinom, problemi sa žučnom kesom ili gušteračom, problemi sa crevima i slično.

Kada potražiti savet lekara?

Ukoliko se nadimanje stomaka često i intezivno ponavlja, ukoliko traje dzgo i ne prestaje uprkos tome što ste iz svoje ishrane izbacili teško svarljivu hranu, obratite se lekaru i zatražite pomoć.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljivih tekstova: