Neredovna menstruacija

Redovan i uredan menstrualni ciklus, jedan je od pokazatelja i preduslova za uravnoteženu i zdravu polnu i plodnu funkciju žene.
Od perioda puberteta, kada devojčica postaje devojka i dostiže polnu i plodnu zrelost, sve do menopauze kada žena postepeno gubi plodnu funkciju, menstrualni ciklus se odvija i dešava po pravilu redovno i to na svakih 28 dana.

Uprkos toj činjenici, da se menstrualni ciklus odvija i po pravilu ponavlja na svakih 28 dana, neretke su situacije da iz nekog razloga menstruacija izostane ili bude neredovna.
Tada vam se kroz misli provlače razna pitanja i dileme, a najčešće je ” Zašto je menstruacija izostala ili zakasnila?”

Zašto menstruacija izostaje ili kasni?

Kada je reč o izostanku ili kašnjenju menstruacije, najčešća i prva sumnja može ukazivati na trudnoću, međutim, trudnoća nije i jedini razlog ove pojave.

Brojne promene koje se odvijaju unutar organizma žene, mogu uzrokovati neredovnu menstruaciju.
Neke od tih promena su poremećaj hormonalnog balansa, stres, prehlada, neka od komplikovanijih ginekoloških smetnji ili gore pomenuta trudnoća.

Hormoni kao uzrok neredovne menstruacije

Estrogen je hormon koji nosi glavnu zaslugu za brojne ženske osobine kao što su ženske obline, veličina grudi, boja glasa, pa i menstrualni ciklus. Sa smanjenjem nivoa estrogena u organizmu žene, može doći i do poremećaja menstrualnog ciklusa, pa i do njegovog izostanka.

Do smanjenja nivoa estrogena, može doći usled nedovoljnog prirodnog lučenja ovog hormona, usled uzimanja pojedinih medikamenata, ali i usled konzumiranja određenih preparata za postizanje mišićne mase koji su bazirani na testosteronu odnosno muškom polnom hormonu koji je suprotan estrogenu i koji ukoliko je zastupljeniji u ženskom organizmu od estrogena, može izazvati izostanak ciklusa.

Stres kao uzrok neredovne menstruacije

Kao i na brojne druge životne funkcije, stres utiče i na polnu funkciju žene, pa srazmerno tome, može uzrokovati i izostanak menstruacije. iz tog razloga, u cilju očuvanja svog ukupnog zdravstvenog stanja, a i u cilju očuvanja redovnosti mesečnog ciklusa, izbegavajte stres i nerviranje.

Neredovna menstruacija2

Prehlada i komplikovaniji ginekološki problemi kao uzrok neredovne menstruacije

Prehlada, iako jedan od najbezazlenijih zdravstvenih smetnji, ipak, sa sobom može doneti i određene simptome, kao što su izostanak ili kašnjenje menstrualnog ciklusa. Pogotovo ako je reč o prehladi jajnika, neredovnost menstruacije je gotovo neizostavna.

Kada je reč o prehladi jajnika, treba se truditi da je dobijate što ređe, jer ukoliko ovaj problem postane redovan i hroničan, upala i prehlada jajnika, mogu uzrokovati neplodnost koja nastaje kao posledica zapušenosti jajovoda, usled koje jajna ćelija nije u stanju da dođe do materice.

Nasuprot prehladi koja je prilično bezopasan i bezazlen uzrok neredovnog menstrualnog ciklusa, komplikovanije ginekološke smetnje i problemi, takođe mogu uticati na to. U tom slučaju, kada je uzrok neredovne menstruacije neki ozbiljniji ginekološki problem, poremećaji ciklusa su česti i učestali iz meseca u mesec, i tada se u što kraćem vremenskom periodu treba obratiti ginekologu.
Zapostavljanje krajnje bezopasnih ginekoloških problema, neodgovornošću i lenjošću može dovesti do ozbiljnih i opasnih oboljenja.

Trudnoća kao uzrok neredovne menstruacije

U poređenju sa svim drugim razlozima i uzrocima zbog kojih menstrualni ciklus može biti neredovan, trudnoća je jedan od najzdravijih i najprirodnijih razloga za to.

Priprema vašeg organizma da donese jedan novi život na svet, uvek je praćena izostankom menstrualnog ciklusa i u tom slučaju, posebno onda kada je reč o planiranoj i željenoj trudnoći, ne bi trebalo da brinete o izostanku menstruacije već da se radujete ulozi koja vas očekuje u novom periodu života, a to je najlepša uloga na svetu, uloga majke.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljivih tekstova: