Nikotinska zavisnost

Nikotinska zavisnost je danas na drugom mestu u svetu po broju obolelih, sa konstantnom tendencijom porasta. Veoma je lako navići se na dim cigareta, jer smo njime svakodnevno okruženi, pa čak iako niste aktivan pušač, kao pasivan pušač trpite istu štetu kao i oni koji zapale cigaretu.

Navići se na cigarete je vrlo lako, dok je odvikavanje mnogo teže, jer telo ,,ne prihvata” da ostane bez dnevne doze nikotina.

Odluka o ostavljanju cigareta

Onog trenutka kad odlučite da ostavite pušenje, morate biti svesni da to nećete preko moći uraditi istog trenutka kad odlučite da prestanete da pušite. Teškoće pri odvikavanju su srazmerne godinama ,,pušačkog staža” i simptomi koji se javljaju u prvim trenucima kad vaše telo shvati da nema nikotina, su slični kao i kod svakog odvikavanja.

Na početku se obično javljaju nervoza, potištenost, anksioznost i preosetljivost, kao i pojačan nagon za ponovnim konzumiranjem cigareta. Nije lako, ali ako u prvi mah uspete da odolite ovom iskušenju, ceo proces odvikavanja će ići mnogo lakše.

Nadjite neku drugu zanimaciju

Trudite se da svom telu ugodite na drugi način. Priuštite mu toplu kupku, neku relaksirajuću masažu, dugu šetnju na svežem vazduhu. Češće spavajte, jer vas je upravo nikotin držao budnim. Iz istog razloga, izbegavajte ispijanje kafe u večernjim časovima, pošto mogu uticati na pojavu nesanice.

Nikotinska zavisnost2

Prvih nekoliko dana od ostavljanja cigareta, telo će početi da oslobađa toksine iz organizma i razlaže naslage nikotina i katrana koje su blokirale normalan dotok vazduha u pluća. Zato se može desiti da prvih nekoliko dana osetite da teže dišete i da se brže zamarate. Pijte dosta vode tad, i koristite pastile i sirupe za iskašljavanje kako bi otrovne materije što pre izašle iz vašeg tela.

Istrajnost

Budite odlučni u svojoj nameri. Ukoliko počnete da se kolebate, napravite listu razloga zbog kojih treba da ostavite cigarete, kao i listu razloga zbog kojih ste ih do sad koristili i procenite vaše prioritete. Koncentrišite se na to da u tom momentu odolite iskušenju, nemojte razmišljati unapred, o narednim danima i mogućim krizama.

Kad konačno ostavite pušenje, imaćete krize, i pripremite se na to. Moguće su povremene glavobolje ili upadanje u depresiju.

Budite spremni da odložite posezanje za cigaretom i želja će vas proći za vrlo brzo. Udahnite duboko i uzmite čašu vode. Pijte je u malim gutljajima i zadržavajte je malo u ustima kako bi ,,ubila” želju za nikotinom.

Pored zdravstvenih problema, pušenje je i značajan finansijski teret. Zato se rešite ove ružne navike i ostavite sebi dovoljno novca za druga zadovoljstva.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljivih tekstova: