Ostavljanje cigareta

Odavno i svima je već poznato da su duvanski dim i cigarete, uzrok brojnih zdravstvenih problema i jedan od najvećih neprijatelja zdravlja, kako samih pušača, tako i onih koji se nalaze u njihovoj posrednoj okolini.

Pritom, osim zdravlja, cigarete u velikoj meri ugrožavaju i lični ili porodični budzet i zagađuju generalno prostor u kome živite, odnosno vašu životnu sredinu.

Kako se odlučiti na prekid konzumiranja cigareta?

Ukoliko ste i sami strastveni pušač, a pritom ste svesni posledica koje cigarete izazivaju i ostavljaju, prvo što je potrebno da uradite, jeste da se odlučite da ih ostavite.

Pitate se kako?

Odgovor je lako i jednostavno! Sve što treba da uradite, jeste da ispred sebe postavite cilj.

Kako bi vam ta odluka bila lakša, prikupite i skoncentrišite se na maksimum snage svog karaktera i pomislite samo koliko ste puta u životu sigurno bili primorani da prođete i prevaziđete i mnogo ozbiljnije promene i donesete teže odluke.

Život bez duvanskog dima je moguć i pritom i je lepši i zdraviji, a vi nikako nemojte zaboraviti upravo to.

Takođe, pomislite na sve ono što se kao posledica može manifestovati na vaše zdravlje za recimo pet ili deset godina, ukoliko ne ostavite cigarete.

Kada saberete i uokvirite sve te činjenice, shvatićete da se odluka nameće sama po sebi i da je najbolji postupak koji možete da napravite to da u toj odluci budete istrajni.

Kako da budete istrajni?

Do istrajnosti dođite strpljivo i polako. Najpre, svoju odluku uvežbajte i učvrstite tako što ćete cigarete najpre ostaviti na sat vremena.

Ostavljanje cigareta2

Ako taj kratak period uspite da prebrodite bez duvanskog dima, postepeno kasnije ćete moći i mnogo duže.
U tom periodu, da ne biste došli u iskušenje da zapalite cigaretu, najbolje je da nešto korisno i interesantno radite. Time ćete odvući svoje misli i shvatićete da u njima nema mesta za cigarete, baš kao ni u vašem životu uopšte.

Kada izdržite sat vremena bez cigareta, povećajte tu vremensku meru na dva sata, pa na tri, pet, sedam ili deset, neprimetno i postepeno, sve dok na kraju sate ne zamenite za dane.

Kada dođete u fazu da čitav dan ne zapalite cigaretu, bićete ponosni na sebe i budući proces odvikavanja biće vam nemerljivo lakši.

Izbegavajte duvanski dim

U periodu odvikavanja od cigareta, u što većoj meri i obliku izbegavajte duvanski dim. Koncentracija duvanskog dima u prostoru u kome se nalazite, može vas navesti da i sami poželite da zapalite cigaretu.

Zato, ne idite na zadimljena mesta i ljude u svom okruženju zamolite da zapale cigaretu u odvojenoj prostoriji, ili vi jednostavno izađite iz prostorije u kojoj je dim.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljivih tekstova: