Poljoprivreda – posao budućnosti

Informacione tehnologije, zelena energija, zdravstvena zaštita samo sun eke od  grana industrije kojima se tek predviđa rast u budućnosti. Međutim, ovom spisku trebalo bi dodati i poljoprivredu kao izuzetno važnu delatnost, jer su mogućnosti ogromne u ovoj grani privrede, iako se ona često zanemaruje.

Stručnjaci su naveli nekoliko razloga zbog koji je poljoprivreda delatnost koja je od najvećeg značaja za čovečanstvo i koja će uve opstajati u budućnosti.

#1 Globalne potrebe su dugoročne

Jeste li nekada razmišljali o mogućnostima koje pruža poljoprivreda? Ako se sumira realnosti i globalni nivo trebalo bi da imate na umu sledećih nekoliko podataka. U naredne tri i po decenije predviđa se enorman rast broja stanovnika, pri čemu se očekuje da će na planeti živeti još dve milijarde ljudi. Prihodi će se povećavati, a nastaće i brojnija srednja klasa čija će kupovna moć biti veća.

U tom periodu biće povećana tražnja za određenim namirnicama poput mesa, mleka, jaja, ribe i to za čak 60%.

Da li znate da mi svake godine iskoristimo više od polovine prirodnih resura koje je Zemlji potrebno da regeneriše u roku od godinu i po dana kako bi podmirila godišnje potrebe stanovništva?

Zato je neophodno da se brine o zdravlju životinja i da se kontinuirano brine o njihovom razvoju. Posebno se stručnjaci brinu o štetama koje mogu da izazovu klimatske promene, ali i bolesti životinja. Zato bi poljoprivreda trebalo da bude u centru pažnje svake države kako bi se obezbedila sigurna hrana na globalnom nivou.

Zato treba svakoj osobi omogućiti da ima pristup dovoljnoj količini hrane, a ujedno i da se štite prironi resursi i da se brine o njihovom daljem razvijanju. A to ne zahteva samo brigu poljoprivrednika nego podrazumeva i zaštitu životne sredine, uključivanje stručnjaka, pripremanje nacionalnih i globalnih strategija o zaštiti životne sredine i proizvodnji dovoljne količine hrane.

#2 Mogućnosti su brojne!

Šta prvo pomislite kada se pomene poljoprivreda? Da li pomislite na srpskog domaćina, poljoprivrednika, radove na njivi, brojna zaduženja, postavljanje plastenika, gajenje kultura ili ipak pomislite nan eke detaljne poslove kao što je podizanje plastenika, izgradnju staklenika, izbor folija za plastenike ili ?

Iako poljoprivreda nije nimalo laka, danas se od poljoprivrednika zahteva mnogo više. On mora da zna koju biljku u koju vrstu tla sada, treba da obradi podatke i da brine o preciznoj proizvodnji, a uz to treba sve na vreme da zaseje i obrađuje kako bi na kraju dobio kvalitetan proizvod.

#3 Tešak, ali plemenit posao

Teško jeste, ali ima li šta plamenitije nego proizvoditi hranu za stanovništvo? Premma procenama svetskih stručnjaka trenutno u poljoprivredi ima preko 60 000 slobodnih radnih mesta, ali izgleda da nove generacije i nisu toliko zainteresovane za rad u poljoprivredi.

Ipak, napominjemo da je važno pronaći svrhu u svakom poslu, a kada je poljoprivreda u pitanju trebalo bi da razumete svrhu i društvenu vrednost onoga što radite. Zato ne zaboravite, ako se odlučite za poljoprivredu, znajte da ćete tako uvek brinuti ne samo za vaše zdravlje i zdravlje svojih ukućana, već i za mnoge druge ljude.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljivih tekstova: