Prednosti privatnih vrtića u odnosu na državne

Zdravlje, školovanje, zaposlenje i mnoge druge usluge koje su nam od svakodnevnog značaja, mogu se podeliti na privatne i državne. Svakako, državne institucije i ustanove jesu starije od privatnih, ali bez obzira na to, na privatne ne bi trebalo da gledamo iz nekog negativnog ugla.

Privatno je oduvek bilo alternativa državnom, ali ne sa ciljem da ga smeni, da mu se ruga i nipodaštava ga, već da mu pomogne, olakša i rastereti ga. Ako država ne može da se pobrine za sve nas, logično je da mora da postoji plan B i to u vidu privatnih “kolega”. Isti slučaj važi i kada su u pitanju privatni vrtići oko kojih se već neko vreme unazad polemiše – da li su privatni vrtici dostojna zamena državnim?

Pa, nema razloga da ne budu! Državni vrtići su prebukirani i prosto nema dovoljno mesta za svu decu koja želi da se upiše. Kako j ovaj nivo obrazovanja neophodan, roditelji nemaju drugi izbor nego da svoje dete upišu u privatni vrtić.

Ipak, ovo nije samo nužna odluka, već i sjajna odluka koja u velikoj meri može pozitivno da utiče na dete!

O svakom detetu se vodi računa kao da je jedino

Dakle, državni vrtići su prebukirani, mnogo je dece, a malo vaspitača, malo mesta. Sa privatnim vrtićima to nije slučaj. Tačnije, ima i u njima mnogo dece, ali ima i mnogo više vaspitača, a grupe su manje kako bi svaki vaspitač mogao da posveti dovoljno pažnje svakom detetu.

Dok u državnom vrtiću dete može da se “izgubi” u masi, privatni vrtići rade tako da se prema svakom detetu ophode kao da je jedino.

Vašem detetu će se sigurno svideti i mogućnost da učestvuje u najrazličitijim edukativnim i umetničkim vannastavnim aktivnostima i radionicama kako bi već od malih nogu moglo da razvija svoje talente. Privatni vrtići zaista vode računa o planu rada kako bi pružili deci maksimalnu uslugu i maksimalne mogućnosti za lični rast i razvoj.

Privatni vrtići su vam uvek na raspolaganju

Ukoliko ste prinuđeni da mnogo radite, pa vaše dete nema ko da čuva, ne očajavajte!

Privatni vrtići su tu za vas gotovo 24/7 te više ne morate da brinete u trenucima kada je potrebno da budete koncentrisani na posao. Vaše dete će uživati kako sa drugarima, tako i sa vaspitačima, igrajući se ali i učeći nove stvari.

Cena nije problem kako se obično veruje

Glavni argument protiv privatnih vrtića jeste njihova cena, ali čak ni ovo nije problem niti razlog da odustanete od ovog tipa vaspitne ustanove.

S obzirom na to da su državni vrtići prebukirani, a dete mora da ide u vrtić, država upućuje roditelje sa decom u privatne vrtiće i obezbeđuje im određene subvencije pa se na kraju ispostavi da cena privatnog vrtića nije veća od cene državnog vrtića.

Pa ipak, za taj novac vaše dete dobija mnogo više pažnje i brige, kao i mnogo zabavniji i savremeniji način rada.

Tačno je da privatni vrtići imaju mnogo prednosti u odnosu na državne, ali je finalna odluka ipak na vama. Koji god vrtić da odaberete, verujemo da će vaše dete biti srećno, a to j na kraju krajeva najvažnije.

 

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljivih tekstova: