Prirodni lekovi za glavobolju

Glavobolja je nešto što je većina od nas osetila više puta u životu. Za razliku od migrene, koja se smatra oboljenjem, glavobolja je simptom nekog oboljenja ili stresa, nezdravog načina života ili poremećaja sna. u takvim situacijama uglavnom se poseže za raznim analgeticima. Ukoliko nije uzrokovana nekim oboljenjem, najčešće je se vrlo lako možete rešiti na prirodan način.

Prirodni lekovi za glavobolju

• Masaža esencijalnim uljima – ulja mente i lavande su se pokazala izuzetno delotvornim kod lečenja glavobolje. Nakapajte nekoliko kapi na kažiprste obe ruke i blago ih umasirajte u slepoočnice, čelo i zadnji deo glave. Masaža ovim uljima pomaže da se blokiraju receptori koji izazivaju glavobolju. Sim masaže, ovim uljima se možete i inhalirati, ili jednostavno nakapajte na pamucnu maramicu nekoliko kapi i udisite povremeno.

• Obloge – možete iskoristiti hladnu, toplu ili oblogu od krompira. Probajte sve tri i sami vidite koja vam je najdelotvornija. Za toplu oblogu, uzmite manji peškir i naparite ga. Zatim ga obavijte oko glave i preko toga navucite vunenu kapu. Za hladnu oblogu, u peškir umotajte kockice leda, zatim ga uvijte u foliju i stavite ispod jastuka na kom spavate, tao da vam obloga dođe na potiljak. Za oblogu od krompira, izrendajte krompir, ocedite ga i stavite u pamucnu krpu koju će te obaviti oko glave. Veoma efikasnom se pokazala i obloga od lista kupusa. Potrebno je list svežeg kupusa malo pritisnuti, kako bi pustio tečnost i odmah ga staviti na glavu. Ova obloga je delotvorna jer kupus sadrži jone kalijuma koji regenerišu krvne sudove.

Prirodni lekovi za glavobolju2

• Topla kupka – ili u nedostatku vremena može poslužiti i tuširanje toplom vodom. Topla voda će proširiti pore i omogućiti da krv bolje procirkuliše kroz telo. To će pomoći da se organizam lakše oslobodi toksina, koji su takođe jedni od krivaca za nastanak glavobolje. Dodatak aromatičnih soli za kupanje u toplu kupku će biti pun pogodak, zbog već navedenih dejstva esencijalnih ulja.

• Konzumiranje tečnosti – voda, čaj ili kafa. Crni čaj, čajevi od kantariona ili ruzmarina se preporučuju, pogotovo kod glavobolja koje su uzrokovane stresom. Skuvajte čaj na standardan način i popijte ga dok je još topao. Takođe, ukoliko imate česte glavobolje, moguće je da su one izazvane dehidracijom organizma. Pijte dovoljno vode preko dana, čime će te nadoknaditi nedostatak tečnosti u organizmu i glavobolje će nestati. Što se tiče kafu, može vam pomoći šolja jake crne kafe u koju je nakapano nekoliko kapi limuna, koji će poboljšati prokrvljenost krvnih sudova.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljivih tekstova: