Saveti za učenje

Učenje je obaveza, koja često može izazvati niz neprijatnih osećanja u trenutku kada je potrebno da se suočite sa njom.
Ipak, kako vam učenje ne bi bilo do krajnje mere mrsko i odbojno, poslišajte i realizujte nekoliko saveta koji će vam ovu obavezu olakšati i učiniti je manje komplikovanom.

Kako učiti?

Kako bi ste sebe navikli na što jednostavniji način učenja, pre svega, naviknite se da učite redovno, po sistemu “lekcija za lekcijom”. Na taj način, gradivo koje je potrebno da savladate, usvajaćete i savladjivati redovno i sprečićete da vam se informacije gomilaju i postaju preobilne i komplikovane za usvajanje. pritom, znajte i to da se bez obzira na oblast o kojoj učite, lekcije često nadovezuju jedna na drugu i samim tim, redovnim učenjem, povećaćete šansu da vam naredne lekcije budu jasnije i lakše sa savladavanje jer ste naučili i shvatili predhodne sa kojima su nadovezane.

Dok učite, vodite računa o tome da ne poklanjate suviše pažnje i vremena nepotrebnim i relativnim pojmovima, frazama i podacima u okviru lekcija, i posvetite se informacijama koje su ključne, smisaono najbitnije i konkretne. Na taj način, uštedećete vreme koje vam je potrebno za učenje i smanjićete intezitet umora koji tokom učenja uobičajeno osećate.

Saveti za učenje2

Kako bi ste lakše i jednostavnije razdvojili bitne i ključne od nebitnih i nejasnih informacija, poslužite se metodom podvlačenja ili prepisivanja bitnih i ključnih informacija. Podvucite ili prepišite sve ono što smatrate da je najvažnije u jednoj lekciji i tom delu lekcije se posvetite.

Kada učiti?

Što se tiče preporuke kada je najbolje učiti, zasigurno to je najbolje činiti onda kada osećate da ste psihofizički najspremniji za to. To znači, da učenje treba početi onda kada ste dovoljno naspavani i odmorni. Kada su vaše psihofizičke sposobnosti izoštrene i kada ste sposobni za usvajanje informacija. Onda kada ste umorni, neispavani ili rasejani, sve što ćete učenjem postići jeste neželjeni stepen umora, usled koga će efekat učenja biti minimalan, a vi ćete uzalud utrošiti svoje vreme i trud.

Zato oslušnite i poslušajte sebe i učite onda kada sami osetite da ste spremni i sposobni za to.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljivih tekstova: