Seme lana

Iako veoma malo i sitno, seme lana karakteriše se izuzetno velikim i važnim značajem za organizam.
Naime, seme lana, predstavlja izuzetno bogat izvor brojnih sastojaka koji su neophodni za zdravlje i normalnu funkciju čitavog organizma.

Koje sve sastojke seme lana sadrži?

Seme lana sadrži sledeće korisne sastojke: omega 3 masne kiseline, oligo elemente kao što su fosfor, kalijum, cink, kalcijum, selen i mangan i fitoestrogene biljne hormone čija je hemijska struktura u velikoj meri slična hemijskoj strukturi estrogena.

Zašto je seme lana dobro koristiti?

Svaki od gore navedenih sastojaka koji su prisutni u sastavu lanenog semena, ima poseban pozitivan uticaj na ljudsko zdravlje i upravo zbog te činjenice, trebalo bi se pobrinuti da seme lana bude u što većoj meri zastupljeno u vašoj ishrani.

Konkretno, seme lana je dobro kod umirivanja i sprečavanja pred-menstrualnog sindroma i menstrualnih bolova, dobro je u periodu menopauze kada fitoestrogenim biljnim hormonima zamenjuje prirodni estrogen koji u telu žene opada u pomenutom periodu. Zahvaljujući istom sastojku, seme lana doprinosi smanjenju rizika od nastanka tumora na materici, jajnicima i na dojci.

Seme lana2

Takođe, seme lana je korisno i dobro i kod prevencije kardiovaskularnih smetnji i oboljenja, doprinosi smanjenju nivoa holesterola u krvi, poboljšava probavu i na taj način smanjuje rizik od pojave šuljeva, otklanja i ublažava simptome depresije, smanjuje rizik od nastanka tumora na debelom crevu i prostati, ublažava bolove u želucu i smiruje simptome čira na želucu.

Način upotrebe semena lana

U svom prirodnom stanju, seme lana je izuzetno tvrdo i upravo iz tog razloga, potrebno je upoznati se sa nekoliko načina na koje mu možete omogućiti primenu u svojoj kuhinji.

Na prvom mestu, seme lana možete konzumirati nakon što ga sveže potopite u vodu i sačekate da u njoj odstoji sve dok ne nabubri i otpusti sluz koju inače sadrži. Kada seme otpusti sluz, procedite ga, odbacite tvrde delove semena i popijte vodu u kojoj je seme odstajalo.

Pored ovog načina, seme lana, možete konzumirati i tako što ćete ga samleti i unositi u obliku praha pomešanog sa medom ili u obliku dodatka kuvanim jelima.

Možete ga i sveže popiti sa jogurtom ili nakon što je odstajalo i nabubrelo u vodi, možete ga koristiti kao dodatak musliju.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljivih tekstova: