Šta svako treba da zna o ekranu mobilnog telefona?

Danas se na tržištu može pronaći veliki broj modela mobilnih telefona. Kada birate novimobilni telefon često mogu da zbune različite rezolucije ekrana, kao i tipovi ekrana.

Zato što preko ekrana najpre direktno stupamo u interakciju sa mobilnim telefonom, izbor ekrana je često veoma važan faktor koji utiče na odabir telefona.

Koja je najbolja rezolucija ekrana?

Prilikom odabira rezolucije ekrana trebalo bi da se vodite logikom da je bolje da brojke budu veće.

Šta to znači? Važno je uzeti u obzir koliko inča ima ekran, koliko sadržaja može da prikaže ekran, odnosno koliki je broj piksela i kakva je njihova gustina. Gustina piksela potrazumeva broj piksela koji se nalazi na jednom kvadratnom inču.

Takođe, vrlo je važno birati telefon koji ima visoku rezoluciju odnosno HD rezoluciju. Bez obzira koliko je displej veliki, rezolucija ekrana trebalo bi da bude 1280×720. Tada ste sigurni da vaš mobilni uređaj ima HD rezoluciju. Slika će biti lepša iako je manja dijagonala zbog veće gustine piksela.

Kada telefon držite na udaljenosti od 40 cm, gustina od 300 piksela po kvadratnom inču je granica do koje oko može da razlikuje različite piksele, sve preko toga oko više ne razlikuje.

Šta je Full HD, 2K, a šta 4K rezolucija?

Telefoni koji imaju Full HD rezoluciju zapravo na delu imaju rezoluciju koja je 1920×1080 piksela. Ako je eran telefona veličine 5 inča, onda je gustina pixela 440, dok telefoni sa gustinom od 400 piksela po kvadratnom inču najčešće imaju ekran veličine 5,5 inča.

Mnogi proizvođači telefona na displej ovih uređaja uspeli su da ubace četiri puta veću rezoluciju ekrana od standardne. Reč je o 2K rezoluciji koja iznosi 1560×1440 piksela. Pojedini proizvođači mobilnih telefona, poput Samsunga ili Huawei-a nude ovu rezoluciju ekrana kao standardnu.

Za sada 4K rezoluciju ekrana poseduju tek određeni modeli telefona, a ona iznosi 4096×2160 piksela. Iako je za sada ova rezolucija samo budućosti, mnogi su mišljenja da je ona previše za ekran mobilnog telefona. Takođe, treba imati na umu da što je veći broj piksela, to je više struje za napajanje potrebno, a samim tim je i potrošnja baterije veća.

Da li je ekran LCD, OLED ili AMOLED?

Kada se priča o ekranima mobilnih telefona moraju se pomenuti LED ili OLED ekrani? A da li znate šta ove skraćenice znače?

Displej sa tečnim kristalom, tačnije LED ekran zapravo sadrži pozadinsko osvetljenje. Za proizvodnju su veoma povoljni, pa se zato ugrađuju u tablete i telefone. Slika je kod ovakvih ekrana odlično vidljiva pod direktnim suncem.

Između OLED i AMOLED ekrana razlika je samo u tome što preko AMOLED ekrana ide tanak film. Oni nemaju pozadinsko osvetljenje, trošenje manju količinu struje ako prikazuju tamnije stvari na ekranu i crna boja se mnogo bolje prikazuje. U odnosu na LED ekrane su fleksibilni, ali su i skuplji za proizvodnju.

Koji displej je idealan?

Izbor načešće zavisi od potreba i želja korisnika. Pitanje je da li vam je više stalo do dužeg trajanja baterije ili do jarkih boja ili vam je bitnija vidljivost ekrana na dnevnom svetlu. Jedno je sigurno, ako dođe do kvara, najbliži servis mobilnih telefona će vam pomoći da brzo i lako rešite problem.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljivih tekstova: