Stanjivanje kose

Savremene frizure nezamislive su ako ne podrazumevaju istanjene krajeve. Svaka frizura ima atraktivniji izgled upotpunjena blago stanjenim krajevima.

Za frizuru sa dužim trajanjem

Pravilnim šišanjem kose i stanjivanjem krajeva postiže se trajanje same frizure u dužem vremenskom roku. Mada, ni sa stanjivanjem ne treba preterivati, zato što bi u tom slučaju došlo do ”izvijanja” kose.

Kosu je moguće stanjivati pomoću makaza, efilir makaza ili trimera. Vrlo je bitno da ovaj postupak prepustite profesionalcu – frizeru. Ukoliko je kosa istanjena na pravi način, frizura ima sklad i vizuelno izgleda atraktivnije.

Mnoge dame se pitaju da li stanjivanje škodi kosi? Ukoliko je obavljeno na pravilan način, neće joj škoditi, a ako je obavljeno nepravilno, naravno da će ostaviti nepovoljne posledice.

Tako može doći do lomljenja i zapuštenog izgleda kose, a neretko se u frizuri primećuje i ”praznina”. Ukoliko se odradi na pravilan način i ne pređe granica u stanjivanju, rezultat će biti trajnija i atraktivnija frizura.

Makaze

Upotrebom makaza moguće je proređivanje kose pomoću ubodnih (ubadanje vrhova) i kliznih (makaze se vuku niz vlasi) pokreta.

Stanjivanje kose2

Ukoliko je frizer iskusan frizura će biti usklađena, a nestručni i amaterski postupci mogli bi da oštete vlasi. Većina frizera koristi makaze za stanjivanje kose.

Efilir makaze

Reč je o namenskim makazama kojima se proređuje kosa. Ova vrsta pribora neretko je na lošem glasu zato što mnogi smatraju da nisu dobre za kosu i da je pomoću njih nemoguće uraditi šišanje na pravi način. To nije pravilo, mada se dešava da frizeri nehotice rukuju sa njima kao sa običnim makazama i premda treba praviti razliku, a posledice toga su pramenovi neujednačene dužine i skraćeni više nego što bi trebalo.

Tačnije, vrlo je teško sasvim kontrolisati koliko će ovakve makaze stanjiti kosu. Najčešće se upotrebljavaju kod šišanja muškaraca i uopšte kraće kose, mada se neretko upotrebljavaju i kod dugačke kose.

Trimer

Podrazumeva tanjenje kose sa jednim ili nekoliko žileta. Nekada je ovo bio daleko popularniji frizerski pribor, u današnje vreme smatra se donekle prevaziđenim, mada je idealan posebno kod kratkih frizura sa akcentovanim ”bičevima” i kod pramenova koji se žele naglasiti.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljivih tekstova: