Sve što niste znali o mušemama

Da li znate gde se naviše proizvode mušeme?

Najviše se proizvode u Meksiku, a osim kao stolnjaci koriste se i kao ukrasi i kabanice. Imaju veliki izvzni ptencijal, jer se koriste širom sveta u različite svrhe.

Da li koristite silikonske mušeme za sto? Njihova primena datira još od pre pola veka, a imale su različitu namenu.

Osim kao stolnjaci, mušeme su se nekada koristile i kao kabanice, al ii za prekrivanje plastenika. Kada su se prvi put pojavile na tržištu, niko nije mogao ni da pretpostavi da će mušeme imati toliko namena i da će biti veoma upotrebljive.

Iako su u šezdesetim godinama prošlog veka nastajali i drugi materijali koji su mogli ne samo da se lako proizvedu, već i da se lako održavaju, ipak su mušeme preuzele primat.

Nije bilo kuće u kojoj se silikonske mušeme nisu nalazile na stolovima. Prednosti mušema su jasne. Lako održavanje, lak način proizvodnje, ali i multifunkcionalnost doveli su do toga da se i danas na tržištu sve više traže mušeme.

Osim što se mogu koristiti kao dekorativni detalj u domu, mogu da posluže i kao stolnjak, a zahvaljujući širokom asortimanu boja i dezena, lako se uklapaju u svaki enterijer. Pre nego što su mušeme doživele popularnost na tržištu upotrebljavali su se prirodni materijali koji su bili veoma zahtevni za proizvodnju, ali i za održavanje.

Tada je bilo nezamislivo u jednom proizvodu spojiti sve dobre elemente kako za proizvođača, tako i za korisnika ovih stolnjaka. Kada su mušeme nastale, niko nije ni pretpostavljao da će se ovoliko dugo održati na tržištu, a još manje se verovalo u njihov kvalitet. Ali danas svedočimo tome da se većina potrošača radije opredeljuje za silikonske mušeme nego za druge materijale.

Ipak postoji razlika između mušema nekada i sada. Najviše se razlikuje način proizvodnje mušema nekada i danas. To je i logično. Živimo u savremenom svetu, moderna proizvodnja je glavno obeležje današnjeg doba, a sve se rešava pomoću savremene tehnologije i bez mnogo muke.

Otporne na vodu, a dostupne za svaki dom!

Koliko god da se tehnologija promenila i bez obzira što se način proizvodnje osavremenio, jedno obeležje je bilo i ostalo glavno kada su mušeme u pitanju- otpornost na vodu, pre svega!

Kada je o proizvodnji reč, najvažnija je priprema. Ako niste znali, kuvano laneno ulje daje omogućava mušemama nepropustivost, a ovo ulje nastaje kombinacijom izvornog lanenog ulja i određenih metala.

S obzirom na to da se nekada jedino ovako proizvodilo i da je ovaj način proizvodnje bio veoma štetan, procesi proizvodnje su unapređivani, a kroz to se došlo i do manje štetnih materijala i lakših procesa proizvodnje. Danas se više ne koriste toksični materijali od koji se stvaraju premazi za izradu mušema i njihovo premazivanje.

Nekada se koristio i želatin u proizvodnji mušema, a to ih je činilo znatno elastičnijim nego što su danas, a nekadašnja manufaktura danas je dobila unapređenje. Sada se sve radi mašinski in a veoma profesionalnom nivou, pri čemu se toskične materije skoro pa i ne koriste.

O prvom kreatoru mušeme se danas ne zna mnogo, mnogi misle da on ni ne postoji i da su mušeme nastale slučajno. Kako god da su nastale, danas  su veoma upotrebljive i mogu se naći na stolovima, policama, u kuhinji, trpezariji ili na baštenskom stolu.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljivih tekstova: