Sve što treba da znate o mušemama

Gde se najviše proizvode i koriste mušeme?

A koja je sve njihova primena?

Ako niste znali, silikonske mušeme najviše se proizvode i koriste u Meksiku. Osim što mogu da posluže kao stolnjaci, one se upotrebljavaju i kao kabanice i kao ukrasi. S obzirom na njihov veliki izvozni potencijal, širom sveta se mušeme koriste u različite svrhe.

A da li vi koristite ukrasne mušeme za svoj sto u trpezariji ili dnevnom boravku?

Njihova primena datira više od 50 godina, a mušeme su se koristile u različite svrhe. Prva i osnovna upotreba jeste njihovo korišćenje umesto stolnjaka. Onda su počele da se upotrebljavaju i kao kabanice, a mnogi ih koriste i za prekrivanje plastenika. Prvi put kada su stigle na tržište, nije moglo ni da se pretpostavi da će njihova primena biti toliko široka.

Šezdesetih godina prošlog veka počeli su da se proizvode i drugi materijali koji su mogli da posluže kao stolnjaci, ipak su mušeme preuzele primat na tržištu i do danas su izuzetno tražene.

Prednosti silikonske mušeme

Retko koja kuća u Srbiji nije na stolu imala mušemu. Bilo da je reč o trpezarijskom stolu, stolu u dnevnom boravku ili baštenskom stolu, mušeme sui h često krasile. A to ne čudi, jer su njihove prednosti očigledne. Veoma lako se održavaju, lako se i proizvode, a zbog svoje multifunkcionalnosti danas su sve više tražene na tržištu.

Često su dekorativni detalji u domu, ali sve više se koriste i kao zamena za stolnjake. Zbog različitih boja i dezena lako se uklapaju u svaki enterijer, pa onda ne iznenađuje što sve veći broj žena bira najpre mušeme. Prepe nego što su se pojavile mušeme na tržištu, koristili u se drugi prirodni materijali koji su zahtevali mnogo više rada i truda kako bi se proizveli, a onda su se i mnogo teže održavali.

A kada su se pojavile, niko nije mogao ni da pretpostavi da će baš silikonske mušeme da se održe tako dugo na tržištu. A evo, već više od pola veka prkose vremenu, prilikama i tehnologijama. Naravno, one nekadašnje se razlikuju od današnjih, ali kako se tehnologija razvijala, tako se i proizvodnja mušema usavršavala, a dizajn i asortiman sve više širio.

Dostupne za svako domaćinstvo!

Koliko god da se tehnologija proizvodnje mušema menjala, ovi dekorativni detalji su oduvek privlačili pažnju potrošača zbog svog glavnog obeležja. Naime, od samog početka do danas mušeme su otporne na vodu, a nepropustljivost im omogućava laneno ulje koje se koristi u njihovoj proizvodnji. Danas se više ne upotrebljavaju toksični materijali, tehnologija izrade je usavršena, a sve se radi isključivo mašinski.

Ko je i kada prvi osmislio mušeme to se ne zna. Prema pojedinim istraživanjima mnogi misle da su one nastale sasvim slučajno. Bez obzira na njihov nastanak, danas su mušeme posebno tražene na tržištu i dostupne su velikom broju potrošača. Skora da ih ima svako domaćinstvo, jer se mogu naći i na baštenskom stolu, u kuhinji, na policama, ali i u trpezariji ili dnevnom boravku.

A da li vi imate u svom domu neku mušemu?

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljivih tekstova: