Trčanje ujutro

Narodna izreka kaže ,,Po jutru se dan poznaje”. Ako ste jutarnji tip i volite da veći deo aktivnosti i obaveza obavite što ranije, onda verovatno i vežbate ujutru, kako bi dobili dodatni elan i energiju za ostatak dana. Trčanje je jedna od najboljih aerobnih vežbi, odnosno vežbi koje ubrzavaju rad metabolizma.

Trčanje ujutro1

Prednosti jutarnjeg trčanja

Jutarnje trčanje ima mnoge benefite, jer je veoma efikasno za skidanje suvišnih kilograma. Takodje, dobro je i za borbu protiv depresije. Uopšteno, trčanje u bilo koje doba dana je dobro, ali se jutarnji džoging preporučuje osobama sa malo većim viškom, kako bi ujutru pokrenuli metabolizam da ceo dan radi na sagorevanju masnoća. Kod osoba koje žele da se reše suvišnih masnih naslaga, jutarnje trčanje bi trebalo da bude svakodnevni ritual, pa makar i 15 minuta.

Obrok pre trčanja: da ili ne?

Pitanje oko kog se dvoume vežbači najčešće je, da li jesti pre džoginga ili ne. Hrana koju unosimo je naš osnovni izvor energije. Tokom sna, naše teo je sagorelo energiju unetu hranom prethodnog dana, tako da je potrebno ,,dopuniti rezerve” kako bi uopšte mogli da funkcionišemo. Ukoliko preskočimo doručak pre trčanja, pa makar on bio veoma lagan, može se desiti da se osećamo iscrpljeno, bezvoljno i umorno. Iz tog razloga se preporučuje unos laganih namirnica, tipa integralnih peciva, jogurt, banana, odnosno ugljenih hidrata koji su najbolji izvor energije. Kako bi izbegli osećaj mučnine i težine u stomaku, najbolje je da taj obrok bude najmanje sat vremena pre trčanja. Takođe, ne zaboravite i na dovoljan unos tečnosti, kako bi izbegli mogućnost dehidratacije tela. Na trening obavezno ponesite dovoljno vode, ili u slučaju da smatrate da vam doručak nije dovoljan, neko energetsko piće koje će vam obezbediti optimalnu količinu elektrolita.

Obrok nakon trčanja

Kao što je bitan unos namirnica pre trčanja, isto tako je bitan i izbor namirnica koje će se konzumirati nakon treninga, kako bi se nadoknadila istrošena energija. Najbitnije je da prvo nadoknadite tečnosti i elektrolite koje ste izgubili preko znoja da ne bi došlo do glavobolja ili vrtoglavice. Nakon treninga, obavezno konzumirajte vodu, ceđene voćne sokove, a izbegavajte sportske napitke. Što se tiče hrane, potrebno je da malo jači obrok sadrži proteine i da se unese najkasnije sat vremena nakon treninga. Preporučuju se čokoladno mleko, jaja, povrće u kombinaciji sa posnim mesom, puter od kikirikija (iako neuobičajen za naše podneblje odličan je izvor proteina), integralna peciva. Odličan izbor su i šejkovi, koje možete sami da pravite kao kombinaciju manje masnog jogurta i voća po izboru.

Trčanje ujutro2

Trajanje trčanja

Trajanje ove aktivnosti odredite sami, u zavisnosti od toga u kakvoj ste kondiciji. Ukoliko tek počinjete, u početku će vam biti teško, pogotovo ako po prirodi niste ranoranilac. Zato tempo prilagodite vašoj formi. Za početak, sasvim je dovoljno po 15 minuta, svako drugo jutro. Svake nedelje možete produžavati rutu za po 5 ili 10 minuta, dok vam ne postane svakodnena rutina. Naravno, nemojte se forsirati da ne bi postigli kontraefekat.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljivih tekstova: