Tržište nekretnina u Srbiji

Pamti se 2016. godina kada je cena kvadratnog metra u Beogradu padala, ali je 2017. godina donela promenu. Građevinarstvo je počelo da se oporavlja, a cenan nekretnina da raste.

A ova tekuća 2018. donela nam je veću cenu kvadratnog metra u stanovima koji su nove gradnje. Nisu mirovale ni cene stare gradnje ove godine, a šta donosi sledeća godina pitanje.

Dok jedni spekulišu da će doći do padanja cena, stručnjaci pak misle da će u krajnjem slučaju samo doći do stagnacije cene, ali ne i do njenog pada. Nama jedino ostaje da čekamo i da vidimo.

A onima koji bi da kupe nekretninu spremili smo nekoliko saveta u vezi sa kupovimon stana.

Novogradnja drži cenu!

Statistika pokazuje da je novogradnja najtraženija. Nekretnine na Novom Beogradu i na Vračaru su među najtraženijima, pa ne čudi što im cena raste. Ni u Novom Sadu nije ništa drugačije, a razlog tome jeste sve više gradnje u koju se ulaže na ovim teritorijama. Na pojedinim lokacijama u glavnom gradu cena je skočila i čak za 30%, a to je znak da se tražio ove godine stan više u našoj prestonici.

Elitne gradske lokacije su nešto skuplje, a njihova cena se kreće oko 3000 evra, a prosečna cena kvadratnog metra u novoj gradnji u Beogradu iznosi oko 1300 evra. Na najtraženijim lokacijama u Novom Sadu cene stanova se kreću oko 1500 evra po kvadratu, dok dok je u Kragujevcu prosečna cena kvadratnom metra oko 1000 evra.

Stari stanovi se i dalje traže…

Iako je sve veća potražnja za novogradnjom, ni stari stanovi se ne zaobilaze. Najtraženiji su manji stanovi, ali pošto nema mnogo kvalitetnih starih stanova, cena je skočila za 15%. Ove nekretnine na Novom Beogradu se veoma traže, ali gotovo da ih više i nema u ponudi. Čak i kada se pojavi neki mali stan za prodaju prosečna cena kvadrata ide i do 1700 evra.

Osim manjka malih stanova na cenu je najviše uticala veća potražnja. Razlog tome su niske kamatne stope za stambene kredite i zbog toga kupci radije kupuju stan na kredit nego za keš.

Međutim, dok se građani utrkuju za nekretnine na Novom Beogradu, u ostalim krajevima zemlje situacija je potpuno drugačija. Cene su niže, a potražnja u retkim prilikama skoči. Zato ne čudi što se za malo novca mogu kupiti i kuća i zemljište i vikendica.  Izuzetak je jedino Zlatibor koje je u prethodnom period postao jedno od najvećih gradilišta u našoj zemlji, pa su zbog toga i potražnja, a i cene kvadrata skočile u ovom delu Srbije.

Da li ste vlasnik stana ili podstanar?

Mnogi žele da reše stambeno pitanje, pogotovo podstanari koji bi da se otarase kirije i gunđanja i stalnih zahteva vlasnika stana. Oduvek je bilo i biće isplativo ulagati u nekretninu, pogotovu u velikom gradu, pogotovu u Beogradu. To najbolje znaju vlasnici stanova, a saglasni su i  podstanari kojima je želja da imaju svoj krov nad glavom.

Ne zaboravite, Beograd je odlično mesto za ulaganje u nekretnine, pa ako ste imali na umu da kupite neki stan, sigurni smo da nećete pogrešiti!

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljivih tekstova: