Urasla dlaka – sprečavanje i uklanjanje

Urastanje dlaka, može predstavljati ozbiljan estetski, ali i zdravstveni problem.

Urasla dlaka, može biti uzročnik upalnih i veoma bolnih procesa na koži, koje je u najgorim oblicima i sličajevima potrebno sanirati čak i uz pomoć i intervenciju lekara.

Zašto, kako i kada dlake urastaju?

Problem urastanja dlaka, javlja se obično na osetljivim regijama kože koje se tretiraju brijačem ili depiliraju. To su obično prepone, ali i druge regije kao što su pazuh ili noge.

Kada površinski deo dlake bude nepravilno uklonjen, dešava se da se dlaka potom u svom korenu ponovno razvija i raste, ali u neispravnom smeru. Umesto ka spoljašnjosti kože, dlaka se razvija ka njenoj unutrašnjosti i time postaje strano telo, koje koža želi da odbaci i izbaci, a to se manifestuje bolnim crvenilom, pa i upalama praćenim gnojem.

Kako sprečiti urastanje dlaka?

Ono što pored nepravilnog odstranjivanja dlaka, može uticati na njihovo urastanje, jeste nedovoljna higijena kože, ili nečistoća sredstava koja koristite za depiliranje ili brijanje.
Zbog toga,pre svakog depiliranja ili brijanja, potrudite se da vaša koža bude besprekorno čista

Depilirajte se takođe isključivo čistim voskom ukoliko se sami depilirate kod kuće, ili u proverenim i urednim kozmetičkim salonima ukoliko se depilirate van kuće.

Kada je u pitanju pribor za brijanje, koristite isključivo svoj lični brijač, koji je potrebno da nakon svake upotrebe dovedete u prvobitno besprekorno i čisto stanje. To ćete postići tako što ćete brijač izložiti mlazu alkohola ili vrele vode i osušiti ga pre nego što ga odložite na mesto na kome stoji do sledećeg brijanja.

Urastanje dlaka2

Vodite računa da brijač bude oštar i precizan. Tup brijač mogao bi da pravi neprecizne i ne efikasne pokrete brijanja, a tima i da neadekvatno uklanja dlake, što bi moglo izazvati njihovo urastanje.

I u slučaju da se brijete i u slučaju da se depilirate, tretirajte nakon toga kožu nekim od dezinfekcionih i umirujućih sredstava, kao što su aktivni kiseonik ili neka druga sredstva. Time, sprečićete eventualno nastajanje upale pri samom korenu dlake koja bi mogla izazvati njeno urastanje.

Kako rešiti problem uraslih dlaka?

Ako se sa problemom urasle dlake ipak suočite, onda je potrebno da znate i kako to najbrže i najefikasnije da rešite.

Na prvom mestu, bolno i upaljeno mesto na kome je urasla dlaka, nikako nemojte agresivno da tretirate, a posebno ne nečistim rukama. Takvo mesto, ne izlažite ni bilo kojim drugim izvorima nečistoće. Jer bi u protivnom, svaka nečistoća ili agresivno i nepravilno tretiranje, mogli izazvati pogoršanje upale.

Umesto toga, mesto na kome je urasla dlaka, dezinfikujte blagim i prohlađenim čajem od žalfije, dvoprocentnim hidrogenom, povidon jodom ili alkoholom, a potom ga i umirite nekim od antibiotika koji možete u vidu kapsula da popijete, ili u vidu masti direktno na upalno mesto da namažete.

Jako je bitno da se urasle dlake tretiraju i rešavaju na vreme, jer dugoročno mogu biti uzrok raznih ožiljaka koje ćete posle možda moći da uklonite jedino tretmanom iz oblasti plastične hirurgije.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljivih tekstova: