Urastanje dlaka

Ovaj problem je podjednako čest i kod žena i kod muškaraca. Kod muškaraca se uglavnom javlja u sedalnom predelu, najčešće zbog gojaznosti i maljavosti u tom delu tela.

Žene ipak imaju više problema s urastanjem dlačica, iz razloga što im je koža zadebljala i postala suva od čestih depilacija, na području bikini zone, ispod pazuha i na pojedinim regijama nogu.

Osim što estetski izgledaju ružno, mogu izazivati crvenilo i upalu na koži. Zapravo ljudsko telo nije predviđeno za mehaničko i hemijsko uklanjanje dlaka, pa je zato nemoguće smisliti pravo oružje u ovoj borbi. Već samo načine kako to sprečiti ili ublažiti simptome.

Urastanje dlake na nezgodnom mestu

Ukoliko se urastanje dlake des na nezgodnom mestu, kao što je predeo na grudima ili sedalni deo, onda je potrebna hirurška intervencija. Simptomi urasle malje variraju od postojanja malih rupica do postojanja velike bolne upale na tom mestu.

Komplikacije

Često se javlja sekrecija koja može biti bistra, zamućena ili sukrvičava. Obično se u početku javlja gnojna infekcija koja se nakon spontane ili hirurške evakuacije urasline zadržava u obliku šupljine ispod kože koji se prazni van kroz jedan ili više manjih otvora, tj.tako se čisti od ostataka uklonjenih dlačica.

Urastanje dlaka2

Hirurški postupak

Hirurški postupak se obično vrši u uslovima lokalne anestezije i zahteva isecanje obolelog mesta sa ostavljanjem ili da rana zarasta spontano ili se rana ušije. U tom slučaju, rana se mora redovno previjati do potpunog zarastanja, a ukoliko se rana ostavlja otvorena, uz previjanje mora se redovno i ispirati kako bi se odstranio sekret iz šupljine. Nakon ovog zahvata, poželjno je na tom mestu uraditi trajnu epilaciju kako bi se izbegla mogućnost ponovnog urastanja.

Vrlo je bitno da se postupak uradi kvalitetno od strane hirurga da ne bi došlo do nepredvidjenih stvari i stvaranja velikih ožiljaka.

Zašto dolazi do urastanja dlaka?

Urastanje dlaka se najčešće dešava zbog nepravilne depilacije. Zato je jako bitno da pre samog tretmana odradite piling kako bi uklonili površinske slojeve kože i omogućili novim malajama da lakše izrastu.

Depiliranjem bilo kojom metodom, ipak nećete ukloniti sve dlake iz korena, već će se neke zalomiti i na površini. Sačekajte nekoliko dana da narastu dovoljno da bi ih naknadno uklonili, najbolje brijačem. Krema je jedna od najnežnijih tehnika uklanjanja dlačica i sa najmanjom verovatnoćom njihovog urastanja.

Ipak, kad uklanjate dlačice obratite pažnju da poteze pravite niz dlaku, a ne u suprotnom smeru.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljivih tekstova:

Leave a Reply