Uskladite trpezarijski sto sa prostorijom

Na pomen termina trpezarijski stolovi većina nas će pomisliti na poveći astal od dreta, koji zauzima znatan i centralni deo neke prostorije. Ipak, neko će pomisliti na sto za kojim se okupljala ili se još uvek okuplja njegova porodica, bez obzira na to od čega je napravljen sto. Trpezarijski stolovi imaju svoju važnu ulogu u svakom domu, možda čak i veću nego što bismo im na prvi pogled pridali. Malo ko će na svoj sto gledati kao na neku naročitu vrednost po sebi. Ali ako se setimo trenutaka koji su provedeni oko njega i svih onih koji su tu sedeli, verovatno ćemo promeniti mišljenje o ovom ćutljivom ukućaninu. Svaki član porodice u domu ima svoj kutak, svoj krevet ili svoju sobu. Svako ima deo stana koji naviše voli, ili omljenu fotelju, ili stolicu na terasi na kojoj uvek sedi, ali sto u trpezariji je jedino mesto koje podjadnako dele svi članovi porodice i, verovatno, jedino mesto oko koga se svi zajednički okupljaju. I to ovaj sto čini posebnim u svakom domu. Oko njega svakodnevno sednu svi ukućani i uživaju u zajedničkim trenucima.

trpezarijski sto

Dakle, svaki dom ima ovakav sto i njegova je uloga ista, bez obzira na to da li živite u malom stančiću na potkrovlju ili u prostranoj kući sa mnogo prostorija. Uz to, sto po prirodi stvari nije nešto što kupujemo naročito često, pa prilikom kupovine vodite računa o tome da napravite što bolji izbor.

Za svakoga po nešto

I trpezarijski stolovi su vremenom morali da se prilagode potrebama novih, modernih porodica i njihovih domova. Ko ima dovoljno prostora u svom domu, on će brinuti brigu o tome koliko veliki sto da kupi. Međutim, oni čiji životni prostor nije naročito prostran brinu brigu o tome koliko mali sto da kupe. Na svu sreću, danas za nji postoje razna rešenja. Pre svega, tu su stolovi čija se gornja površina rasklapa po potrebi, tako da se svojim malim dimenzijama savršeno uklapaju u kutak koji ste im namenili, a opet, po potrebi mogu da pruže i dodatna mesta. Kada završite porodični ručak uživajući u komforu, samo jednostavno ponovo „skratite“ svoj sto i tako dobijete slobodan prostor – sve do sledećeg obeda ili do nailaska gostiju.

Sasvim solidno rešenje za skučene prostore su i okrugli stolovi, koji takođe „štede“ prostor zbog toga što nemaju ivice. Istina je da možda oko njih neće moći da sedne naročito veliki broj ljudi (u zavisnosti od prečnika stola) ali je takođe istina da ćete kroz prostoriju moći mnogo lakše da se krećete kada imate okrugli sto.

Obratite pažnju na to da ostavite i dovoljno prostora između stola i zida da može bez većih poteškođa da se sedne za sto, ali i da se odmakne od njega. Potrebno je ostaviti osamdesetak santimetara između stola i zida, kako bi bilo prostora da se stavi stolica. Ostavljajući dovoljno prostora sprečićete i oštećivanje zida stolicom, koje je neminovno ako je prostor tesan.

Drveni trpezarijski stolovi su prilično lepi, ali ako ćete ih često pomerati imajte u vidu da se stolovi danas prave i od lakših materijala. Pogledajte stolove na sajtu „Moj dom“

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljivih tekstova: