Važna pravila i greške pri održavanju lične higijene

U dodir sa velikim brojem postojećih štetnih mikroorganizama, bakterija i gljivica, možete doći i svojom nepažnjom i to u samom postupku brige o svojoj higijeni i u toku nege. Predočićemo vam šta to nikako ne biste smeli da radite tokom održavanja higijene i tokom nege.

Šta da ne radite kada je lična higijena u pitanju

Nikada nemojte koristiti brijač koji nije očišćen i osušen nakon predhodnog brijanja. Na taj način, rizikujete da u dodir sa svojom kožom dovedete veliki broj štetnih mikroorganizama i da dobijete infekciju. Posebno tokom brijanja, koža je osetljiva i otvorena za različite uticaje pri kontaktu sa brijačem. Zato vodite računa da brijač bude besprekorno čist. Operite ga i osušite nakon svake upotrebe i nikada na njega ne vraćajte zaštitni poklopac sve dok ne bude potpuno suv.

Neposredno posle brijanja ili depilacije, nakon što se istuširate, vodite računa o tome da koristite besprekorno čist peškir. Ukoliko je peškir vlažan od prethodnog korišćenja, postoji opasnost od toga da su se na njemu razvili štetni organizmi koji mogu doći u dodir sa kožom i izazvati na njoj infekcije.

Nikada nemojte zaboraviti gde spuštate mrežicu ili sunđer za kupanje nakon kupanja. Tada, kada su mrežica ili sunđer mokri, na njih se može zakačiti i na njima razmnožiti veliki broj štetnih organizama, koje tokom sledećeg kupanja možete preneti na telo. Takođe, mrežicu ili sunđer za kupanje, nakon svake upotrebe dobro isperite i osušite.

Kreme za lice ili kreme i preparate za negu tela, nikada nemojte ostavljati otvorene, a posebno ne ukoliko se nalaze na visokoj temperaturi. Na taj način u njihov sadržaj mogu doći štetni mikroorganizmi.

Kada je reč o kremama za lice ili telo čiji sadržaj pre nanošenja na kožu uzimate prstima iz njihove ambalaže, budite takođe oprezni. Ukoliko niste sigurni da su vam besprekorno čiste ruke, sadržaj nemojte uzimati niti razmazivati jagodicama prstiju, već to obavite gornjom površinom drugog zgloba kažiprsta.

To je važno jer ukoliko vam ruke nisu čiste, najveći broj štetnih mikrooorganizama na njima nalazi se upravo na unutrašnjoj strani dlanova i na jagodicama prstiju. Na taj način, te mikroorganizme možete preneti u kremu, a iz kreme i na svoju kožu. Kremu za lice i antirid možete nanositi kao što to rade kozmetičari, drvenom špatulom.

Nikada nemojte pozajmljivati i koristiti tuđ pribor za ličnu higijenu, kao što su brijači, peškiri i slično. Čak i ukoliko se radi besprekorno zdravoj osobi, morate biti svesni toga da imunološki sistem vas i druge osobe ne funkcioniše isto. Na mikroorganizme na koje je neko imun i čiji je nesvesni nosilac vi možete biti osetljivi i mogu se odraziti negativno na vaše zdravlje.

Još jedna napomena – Kada posećijete bazene, saune, fitnes centre i teretane, budite dodatno oprezni. Zbog tople i vlažne klime, ovi prostori su izuzetno pogodni za razvoj bakterija i mikroorganizama, te stoga uvek nosite papuče kako ne biste došli u situaciju da dobijete gljivice na stopalima. Nikada ne hodajte bosi. Imajte na umu da se glivične infekcije kao što je atletsko stoplo dugo leče.

Još puno zanimljivosti o lepoti i kozmetici čitajte na portalu Lepotica.rs

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljivih tekstova: