Vežbanje kod kuće

Današnji tempo života je veoma brz i nestalan, uvek smo u nekj neizvesnosti i retko se dogodi da imamo dovoljno slobodnog vremena koje ćemo iskoristiti na pravi način. U večitoj trci za boljim životom, zaboravili smo mnoge zdrave navike, među njima i to da makar pola sata dnevno posvetimo vežbanju. Samo pola sata dnevno, tri puta nedeljno može dati neviđene rezutate po naše zdravlje.

Vežbanje kod kuće1

Vežbanje kod kuće

Kako nismo uvek u mogućnosti da posetimo teretanu ili da izađemo u park i džogiramo, možemo vežbati i kod kuće. Potrebna je samo volja i minimum vremena svaki dan kako bi poboljšali kvalitet našeg života. Nisu čak potrebni ni specijalni rekviziti, možemo se poslužiti nameštajem i stvarima koje već imamo kod kuće.

Iako ograničeni prostrom, pre svakog vežbanja se morate dobro zagrejati. Možete početi sa laganim trčanjem u mestu, ili iskoristiti steper ili neku jaču kutiju koja će poslužiti kao steper i odraditi par koraka na njemu. Nakon toga uradite blago istezanje svih zglobova kružnim pokretima, kako bi povratili njihovu pokretljivost. Neka zagrevanje potraje, telu treba vremena da se opusti i oslobodi svakodnevnog stresa. Ukoliko imate prostora, možete i preskakati konopac.

U zavisnosti od toga želite li da smršate ili samo da održavate formu, sami odredite intenzitet vežbi, a mi vam dajemo predlog za par veoma korisnih, u oba slučaja:

– Čučnjevi (zadnjica i bokovi) – za ovu vežbu vam je potrebna stolica. Stanite ispred nje, blago raširenih nogu i blago povijeni naprd. Ruke su ispružene napred. Lagano se spuštajte dok zadnjicom ne dodirnete stolicu, ali ne sedajte. Zadržite se par sekundi u tom položaju, zatim se ispravite. Jako je bitno da prilikom čučnja kolena ne prelaze liniju prstiju na nogama, a leđa budu prava.

– Trbušnjaci (mišići trbušne duplje i leđa) – zauzmite položaj kao za standardne trbušnjae. Odradite nekoliko komada, a zatim dodajte malo opterećenje tako što ćete podići noge od tla, tako da su noge savijene u kolenima ili podignute na stolicu. Gornji deo tela podižite dok ne odvojite lopatice od tla, ali ne savijajte vrat.

Vežbanje kod kuće2

– Makazice (donji trbušni mišići) – sedite na pod i podignite noge pod uglom od 45 stepeni od poda. Noge su raširene i sve vreme ispravljene. Skupite noge i naizmenično ih ukrstite sa obe strane, pa raširite. Za početak neka vam trup bude na podu, a vremenom polako podižite od poda, tako da sa nogama formira ugao od 90 stepeni. Ruke su ispružene napred. Snagom trbušnih mišića održavajte balans.

– Propadanja (tricepsi i ramena) – oslonac neka vam bude stolica. Okrenite se leđima i sedite na ivicu. Ruke su ispod tela. Lagano se odmaknite ood stolice, noge ispravite i radite propadanja ka dole, koristeći snagu tricepsa. Trup spuštajte koliko ruke mogu da izdrže, u tom položaju se zadržite sekundu, a zatim se lagano uspravite. Ukoliko vam je teško da ovu vežbu izvodite sa ispravljenim nogama, savijte kolena za početak, pa tako radite spuštanje.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljivih tekstova: