Vežbe za kondiciju‏

Kada je reč o vežbama za kondiciju, prvo i najvažnije je da njih morate organizovati i sprovoditi tako da se vaš organizam lagano i postepeno dovede u savršenu kondicionu spremnost i formu.

U protivnom, ukoliko se odmah opredelite za intezivne i za organizam grube vežbe, put do kondicije biće naporniji i teži, jer ćete se izlagati nepotrebnom premoru i iscrpljenosti.

Zato, najpre nekoliko dana, pre uvođenja režima kondicionih vežbi, samo intezivnije šetajte. Hod je jedan od najdelotvornijih metoda za sticanje i čuvanje kondicije.

Pritom, za hod izaberite promenljiv teren, odnosno teren na kome ćete morati da pređete i ravan deo puta i uzbrdicu i nizbrdicu.
Potom, kroz recimo pet dana intezivnog šetanja, možete započeti svoj prvi kondicioni trening.

Šta kondicione vežbe treba da podrazumevaju?

Vežbe koje izaberete za svoj kondicioni trening, treba da angažuju svaki vaš mišić koji je uključen u kretanje, ali pritom, moraju pratiti vašu izdržljivost i uvek vam na polju izdržljivosti moraju postaviti mali izazov. To znači, da sa svakim novim treningom, vežbe moraju biti blago intezivnije u odnou na one koje ste upražnjavali predhodni put. Njihov intezitet možete pojačati brojem ponavljanja.

Kako vežbati?

Ono što je najbolje kada su u pitanju vežbe za kondiciju, jeste da kombinujete vežbe za zagrevanje i istezanje i vežbe za oblikovanje, sa ubrzanim hodom i trčanjem.

Vežbe za kondiciju‏2

Pre početka svakog treninga, dobro se zagrejte i istegnite. Nakog toga, uradite seriju vežbi za zatezanje. Tu možete uključiti nekoliko serija sklekova i nekoliko serija trbušnjaka.

Zatim, kada vam je organizam već zagrejan, pređite na trčanje. Deo staze koju nameravate da pretrčite, pretrčite laganim tempom i brzinom, a deo staze pretrčite šprintom što brže možete.

Zatim, kada završite trčanje još jednom ponovite vežbe istezanja, čime ćete opustiti mišiće.

Stepenice za maksimum kondicije

U periodu kada svoju kondiciju dovedete na zavidni nivo, u trening obavezno uključite i stepenice.
Konkretno, trčite uz stepenice i niz stepenice ali stepenik po stepenik i u što više ponavljanja možete.
Trčanjem uz i niz stepenice, u kombinaciji sa svim gore navedenim segmentima treninga, dovešćete svoju kondiciju do maksimuma.

Onda kada postignete maksimum kondicije, trudite se da je redovnim treninzima i fizičkom aktivnošću i održavate, jer ne zaboravite da je kondiciju znatno lakše izgubiti nego steći je. Prema tome, kada jednom pređete put do savršene kondicije, potrudite se da se ne vraćate nazad.

Poseban savet

Ukoliko u bilo kom momentu tokom treninga, osetite da ste na ivici snage i da ne možete da uspostavite normalno disanje, napravite pauzu i odmorite.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljivih tekstova: