Vežbe za mršavljenje

Kako bi bile efikasne i u što kraćem vremenskom periodu dale željeni rezultat, vežbe za mršavljenje moraju biti uključene u vaš svakodnevni ritam navika, i morate ih upražnjavati tako da budu prilagođene vašim trenutnim mogućnostima i potrebama.

Šta to znači?

To znači, da početni režim vežbanja, morate prilagoditi svojoj trenutnoj kondiciji i opštem stanju organizma koje obuhvata vašu zdravstvenu sliku, broj početnih kilograma i broj kilograma koji želite da izgubite.

Što je vaša kondicija u gorem stanju i što je veći broj kilograma koje imate i koje želite da izgubite, to režim važbanja mora biti blaži u početku i mora se postepeno intezivirati.

Kako vežbati?

Najbolje bi bilo da program vežbi za mršavljenje bude sačinjen od kombinacije svakodnevne umerene šetnje, svakodnevnih laganih vežbi za zatezanje i umereno intezivnog dzoginga koji ćete praktikovati dva do tri puta nedeljno.

Kako i koliko šetati?

Kada je u pitanju šetnja, kao što je već napomenuto, bitno je da bude uvršćena u vaše navike svaki dan. Poželjno je da traje minimum pola sata do sat vremena na dan i bilo bi dobro da je uskladite sa periodom posle ručka, odnosno sa vremenom kada će najefikasnije pospešiti potrošnju unetih kalorija.

Pritom, sam tempo šetnje, treba da bude započet, održavan i završen tako da na vaš organizam deluje umerenim osećajem napora. To znači, da ne morate i čak ne smete nametnuti sebi tempo hodanja, takav da se preterano umorite i gubite dah. To može samo nepovoljno uticati na vaš kardiovaskularni sistem i izložiti vas bespotrebnom naporu koji neće imati preterani učinak na ubrzanje gubitka kilograma.

Vežbe za mršavljenje2

Sama šetnja, čak i kada je umerena i lagana, pospešuje potrošnju kalorija, pomaže sticanju i održavanju kondicije, a pritom, ne ostavlja vas bez daha i ne izlaže umoru.

Kako i koliko vežbati?

Vežbe za mršavljenje, trebalo bi da obuhvataju skup vežbi, koje će angažovati svaku regiju mišića pojedinačno, a pogotovo one regije koje su podložne nakupljanju masnih naslaga i višku kilograma, kao što su stomak ili butine i zadnjica.

Ove vežbe, najbolje je da upražnjavate svaki dan i to ujutru, odnosno u periodu kada je vaš organizam odmoran i spreman da podnese što bolji i jači intezitet vežbanja.
Sam intezitet vežbanja treba postepeno pojačavati, u skladu sa spremnošću organizma.

Vežbe za stomak:

Za smanjenje obima sala u regiji stomaka, najbolje je da praktikujete trbušnjake. Obzirom na činjenicu da postoji više vrsta trbušnjaka, počnite sa onim koji su za početni period vežbanja najlakši, a kako se vaša kondicija poboljšava, prelazite polako preko težih do najtežih.

Najlakši trbušnjaci, su oni koje izvodite tako da su vam dok ste u ležećem položaju, noge savijene u kolenima i stopala spuštena na podlogu za vežbanje. Iz tog položaja, podižite se prema kolenima, tako da pokret dovedete samo do faze u kojoj osećate napor i zatezanje mišića stomaka. Iz te faze, nemojte se podizati skroz do kolena, već se ponovo vratite u ležeći položaj i ponavljajte vežbu 2 puta u serijama od 10 ponavljanja.

Kada vam ovakvi trbušnjaci postanu laki, pređite na one teže. Teži trbušnjaci podrazumevaju početni položaj u kome takođe ležite, ali su vam noge sasvim ispružene na podlozi za vežbanje. Iz tog položaja, uspravljajte se sve dok vaše telo ne bude u položaju od 90 stepeni u odnosu na vaše noge. Ovu vrstu trbušnjaka, ponavljajte takođe dva puta u serijama po 10 ponavljanja.

Vežbe za mršavljenje3

Na kraju, kada osetite da ste spremni za one najzahtevnije i najteže trbušnjake, realizujte ih tako što ćete telo postaviti u položaj kao za najlakše trbušnjake, ali umesto da se ispravljate i podižete samo do

Osećaja napora u mišićima, podignite se sve do položaja u kome bradom možete da dotaknete svoja kolena. Takođe i ovu vrstu trbušnjaka realizujte u 2 serije po 10 ponavljanja.

Dok radite bilo koju od navedene tri vrste trbušnjaka, ruke naslonite na ramena ili ih ukrstite iza glave.

Vežba za butine i zadnjicu:

Butine i zadnjicu, možete obuhvatiti jednom vežbom u isto vreme.

Uradite to tako što ćete se spustiti na podlogu za vežbanje, tako da ste kolenima i dlanovima oslonjeni na nju, dok su vam leđa u ravnom položaju. Iz tog položaja, najpre jednu pa drugu nogu podižite na gore, do maksimalne granice koliko možete. Taj pokret ponavljajte 10 puta, a zatim iz istog početnog položaja nogu podižite u stranu, u istom broju ponavljanja i takođe do maksimalne granice izdržljivosti.

Kako i koliko dzogirati?

Kada je reč o dzogingu koji počinjete sa ciljem da smršate, važno je da tempo takođe bude umeren i nikako preintezivan. Dzogirajte 2 do 3 puta nedeljno, u trajanju od pola sata.

I dalje niste zadovoljni rezultatima?

Treba da znate da danas postoji veliki broj kvalitetnih tretmana koji vam takodje mogu pomoći u tome da dobijete željeni izgled i vitko telo. Neki od trenutno najpopularnijih su liposukcija i zatezanje stomaka.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljivih tekstova: